Astăzi, reprezentante ale Platformei pentru Egalitate de Gen și ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie” au avut o întrevedere cu membrii/ele Comisiei Parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.

În cadrul ședinței s-au discutat mai multe întrebări, cele mai importante au vizat recomandările de modificări legislative pentru asigurarea egalității de gen și prevenirea violentei în familie.

Un prim pas în această direcția este includerea pe agenda Parlamentului, rectificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Alte subiecte stabilite ca prioritare: adoptarea legii  privind discursul de ura și discursului sexist, inclusiv: revizuirea cadrului legislativ electoral, în special a Codului Electoral, pentru a defini discursul de ură în campaniile electorale și reglementa modalitățile de descurajare a utilizării acestui discurs, fortificarea mandatului instituțional al Consiliului pentru Prevenirea Discriminării și Asigurarea Egalității, cu Mandatul de sancționare atribuție minimă de sancționare contravențională a faptelor de discriminare.

Subiectele stabilite ca prioritate urmează a fi discutate în ședințe tematice, care urmează a fi stabilite la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului.

La întrevedere au participant membrele Biroului Permanent a PEG, Vicepreședinta Veronica Lupu, Valentina Bodrug-Lungu, Andriana Zaslavet și Secretara PEG Nina Lozinschi.

IMG_20210818_115426

Foto: https://multimedia.parlament.md/

Scrie un comentariu