Membrii Platformei pentru Egalitate de Gen au împărţit astăzi, 4 martie, flori deputaţilor. Acţiunea s-a desfăşurat la intrările în legislativ, chiar înainte de şedinţa în plen. Reprezentanţii societăţii civile, care au oferit parlamentarilor garoafe roşii şi albe, afirmă că în acest mod şi-au propus să le amintească aleşilor poporului că 8 martie este ziua când se celebrează drepturi egale pentru femei şi bărbaţi, transmite IPN.

Flori_Deputați5

Preşedinta Platformei, Valentina Bodrug-Lungu, a spus că prin această acţiune vor să amintească deputaţilor că e timpul să revină la formula 1+1.  Potrivit ei, aleşii poporului trebuie să adopte modificări legislative în domeniul asigurării egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. „În Parlamentul Republicii Moldova deja trebuie să fie 50 la 50 şi să se voteze proiectul Legii 180 pentru cote. Noi pledăm pentru cote ca instrument de promovare a egalităţii de gen”, a spus Valentina Bodrug-Lungu.

La rândul său, Secretarul general al Consiliului ONG, Antoniţa Fonari, membră a Platformei, a menţionat că aprobarea modificărilor legislative în domeniu urmează să aducă mai multe femei în Parlament, dar şi în multe alte funcţii de conducere şi în afaceri, şi în administraţia publică. Antoniţa Fonari a spus că, deşi femeile au obţinut primele drepturi cu peste 100 de ani în urmă, totuşi prezenţa lor în spaţiul public este încă mică.

Flori_Deputați4

Andrei Brighidin de la Fundaţia Est Europeană a spus că şi cetăţenii le pot dărui flori femeilor cu ocazia zilei de 8 martie, însă doar deputaţii sunt cei care pot să adopte pachetul de legi nr.180. În opinia sa, acest pachet de legi va institui cota minimă de reprezentare, fapt ce va conduce la asigurarea egalităţii, de facto în procesul decizional. Acesta a menţionat că doar atunci când bărbaţii şi femeile vor fi reprezentate echitabil în Parlament, va exista o societate durabilă.

Deputaţii au avut reacţii diferite atunci când reprezentanţii societăţii civile le-au înmânat garoafele. Unii parlamentari s-au bucurat de flori, iar alţii au refuzat să le ia. De asemenea, deputaţilor le-au fost înmânate şi pliante cu un mesaj prin care li se reaminteşte despre promisiunea de a vota modificările legislative în domeniul asigurării egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Sursa: www.consiliulong.md

Scrie un comentariu