Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, e emis o decizie privind discursul sexist al lui Vladimir Voronin.

Obiectul plângerii, înaintat de către Platforma pentru Egalitatea de Gen (mai departe PEG), a fost instigarea la discriminare față de femei în politică prin promovarea stereotipurilor sexite. PEG susține că în cadrul emisiunii Pro TV „În Profunzime”, din data de 1 octombrie 2020, Vladimir Voronin, Președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost Președinte al Republicii Moldova, a numit-o pe candidata la funcția de președinteal RM Violeta Ivanov „…păpușa barbie îmbătrânită…” etichetând-o în mod discriminator pe motivul precum aceasta din urmă a schimbat de mai multe ori apartenența politică.

PEG consideră afirmațiile lui Vladimir Voronin, discriminatorii față de Violeta Ivanov. Prin acest mesaj aducând jigniri profunde dânsei, dar și categoriilor de femei în etate și a celor care participă ori își doresc să participe activ în viața politică.

Reprezentantele persoanei interesate susțin că această afirmație promovează infantilizarea femeilor, deoarece politiciana este asociată cu un obiect neînsuflețit care nu are opinie. Se cunoaște că păpușile barbie sunt foarte sexualizate în felul în care sunt reprezentate.

Astfel, PEG susține că mesajul public al lui Vladimir Voronin are ca scop marginalizarea și discreditarea politicienelor și a tuturor femeilor în funcții decizionale, în special cele care au atins o vârstă specifică. Mai mult, declarațiile publice lansate la un post de televiziune cu acoperire naționale, propagă stereotipuri sexiste.

Reclamantul susține că în cadrul emisiunii „În profunzime”, și-a expus opinia referitor la fenomenul de traseism politic. Afirmația reclamată se referă strict la activitatea doamnei Ivanov deci nu poate fi considerată discriminatorie față de femei.

În concluzie, Consiliul a stabilit că prezumția instigării la discriminare a fost instituită. Consiliul a reținut că afirmația liderului PCRM în cadrul emisiunii „În Profunzime” promovează stereotipurile sexiste și instigă la discriminarea femeilor în politică.

Conducându-se de prevederile art. 1,2,3, art. 15 alin. (4) din Legea cu privire la asigurarea egalității nr. 121/2012, coroborat cu pct. 61 din Regulamentul cu privire la activitatea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității aprobat prin Legea nr. 298/2012,

Consiliul a decis:

  1. Faptele constatate reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist;
  2. Consiliul recomandă Președintelui PCRM, dlui. Vladimir Voronin, să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigatoare la discriminare prin intermediul aceleiași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite;
  3. Decizia se comuncă părților și va fi făcută publică pe adresa egalitate.md;
  4. Decizia poate fi contestată, in decurs de 30 de zile de la data comunicării, la Judecătoria Chisinau, sediul Râșcani, situată pe adresa: str. Kiev, 3.

Decizia Consiliului poate fi citită integral aici.

Scrie un comentariu