Mai multe familii și-au dat întâlnire astăzi pe stadionul Zimbru din Chişinău, pentru a marca Ziua Internaţională a Taţilor. Această zi este sărbătorită în cea de-a treia duminică a lunii iunie, în peste 52 de ţări din lume, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Taţilor este marcată pentru a recunoaşte contribuţia tatălui în viaţa copilului, în cadrul familiei şi în societate.

Reprezentatul adjunct al UNICEF Moldova, Margarita Tileva, care împreună cu Federaţia Moldovenească de Fotbal a organizat acest eveniment, spune că taţilor le revine un mare rol în educaţia copiilor.

„Am lansat acest eveniment, numit „Super taţii”, pentru a accentua rolul tatălui în educarea copiilor. Marcăm această zi prin sport, care este foarte important în dezvoltarea copiilor. Rolul taţilor în educarea copiilor este la fel de important ca şi rolul mamelor. Este esenţial ca un tată să se joace cu copilul, să petreacă cât mai mult timp cu ei, căci aceasta contribuie la întreaga dezvoltare cognitivă, mai ales în primele momente ale vieţii copilului”, a declarat Margarita Tileva.

Ziua Internaţională a Taţilor a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1910, la Washington, la iniţiativa lui Sonora Smart Dodd, fiica veteranului american de război William Jackson Smart. El şi-a crescut singur copiii, după ce soţia sa a decedat la naşterea celui de-al şaselea copil şi în ciuda greutăţilor a refuzat să se recăsătorească. În semn de recunoştinţă, una dintre fiicele sale a propus comunităţii instituirea unei zile dedicate taţilor.

Pe plan mondial, această zi diferă de la ţară la ţară. Din 2016, în Moldova a fost legiferat concediul paternal. Peste 3300 de taţi au beneficiat de 14 zile de odihnă, plătite din fondul asigurărilor sociale.

Amintim că o expoziție de fotografii cu genericul „Primele momente contează” a fost inaugurată săptămâna aceasta în holul Parlamentului. Autorii au surprins momentele în care tații copiilor interacționează cu odraslele lor în primele clipe ale vieții, chiar din maternitate.

Urmăriți video de la eveniment  AICI și AICI.
Sursa: www.m.trm.md

Scrie un comentariu