În cadrul campaniei 16 Zile de activism împotriva violenței desfășurată in perioada 25 – 30 noiembrie, invitam  studenții/rezidenții de la medicină să participe la un webinar cu subiectul: Impactul prejudecăților de gen în științele medicale asupra sănătății femeilor.

De-a lungul evoluției medicinei, femeile au fost de regulă excluse din producția de cunoștințe științifice. Nu doar medicii și cercetătorii au fost în mare parte bărbați, dar și majoritatea celulelor, animalelor și oamenilor studiați au fost de gen masculin. Astfel, majoritatea progreselor pe care le-am văzut în medicină provin din studiul biologiei masculine. Maladiile care se prezintă diferit la femei sunt adesea diagnosticate sau tratate greșit, iar multe dintre cele care afectează în principal femeile rămân un mister. Aceasta lipsă sistematică de interes pentru sănătatea femeilor, dincolo de aspectele ce țin de sănătatea reproductivă, are un impact negativ nu doar pentru știința și practica medicală, dar și pentru sănătatea femeilor. Astfel, multe dintre prejudecățile de gen în științele medicale reprezintă forme de violență sistemică față de femei.

Vorbitoare: Ana Gurău, doctorandă în științe biomedicale, spec. bioetică, Universitatea din Geneva, membră a Boardului Platformei pentru Egalitatea de Gen.

Formularul de înregistrare îl puteți accesa aici.

126196919_987910558352196_8679526328057163309_n

Scrie un comentariu