Recent, la Chișinău, s-a desfășurat o nouă sesiune de instruiri din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, menită să susțină participarea femeilor la luarea deciziilor. Iar una dintre cele 55 de femei-lidere participante la sesiunile de instruire ale anului 2019 a fost Violeta Vitu, primara de Ciuciuieni, raionul Sângerei.

Timp de trei zile, mai multe femei din diferite regiuni ale Republicii Moldova au învățat de la cei mai buni experți naționali și internaționali dezvoltarea personală și liderismul, arta oratorică, cum să-și formuleze și să-și facă auzite mesajele și cum să implice femeile în procesul de luare a deciziilor. La această sesiune au participat 55 de femei – primare, consiliere locale, profesoare etc. În dialogul ce urmează vă propunem să o cunoașteți pe primara localității Ciuciuleni, Sângerei, Violeta Vitu, și să aflați ce proiecte de succes a implementat împreună cu localnicii și cum este să fii femeie-lideră.

Violeta Vitu Dreapta

Violeta Vitu este de profesie asistentă medicală și masterandă în asistență socială. A activat peste două decenii în calitate de asistentă medicală în satul natal și cunoaște cel mai bine nevoile și aspirațiile locuitorilor satului Ciuciuieni, iar recent a devenit beneficiară a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.

„M-am născut în acest sat și sunt mândră să administrez această localitate. Am activat timp de 22 de ani în calitate de asistentă medicală, cunosc toate necesitățile comunității, ale tuturor categoriilor sociale – vârstnicii, copiii, familiile tinere. Mă mândresc cu faptul că, în pofida tendinței demografice scăzute la nivel de țară, la noi numărul familiilor tinere crește. Asta mă stimulează să lucrez mai departe ca să dezvolt localitatea prin intermediul drumurilor bune și iluminării stradale”,  povestește primara care împărtășește aici și bucuriile cele mai proaspete.

„Recent, mi-am pus scopul să reabilităm parcul din fața primăriei, unde se odihnesc mămicile cu copiii lor. Până în prezent, cu efortul primăriei au fost instalate bănci și au fost plantați copaci”, a remarcat Violeta Vitu.

A conduce o primărie nu este atât de ușor. Sunt necesare abilități de luare a deciziilor, iar o primară trebuie să aibă și o serie de competențe cultivate pe parcursul activității profesionale.

Violeta Vitu Stanga

Primara Violeta Vitu spune că simte o responsabilitate imensă în această funcție. „Dacă înainte când eram asistentă medicală, eram responsabilă ca o naștere să decurgă normal, am avut și astfel de ocazii să primesc nașteri la domiciliu. Acum răspund nu doar pentru mamă și copil, dar și pentru întreaga societate. Pentru o femeie, într-o asemenea funcție, nu e suficient să dețin cunoștințe în medicină, în asistență socială, justiție, dar trebuie să fiu totodată și electrician, și constructor și să fac față tuturor provocărilor”, a explicat primara pentru care instruirea este un proces continuu pe parcursul vieții și de asta a decis să devină participantă la instruirile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

Academia de Liderism Feminin Aprilie 2019

La sesiunile de instruire ale anului 2019 a venit atât pentru a face schimb de experiență cu alte primare și cu alte femei-lidere, cât și pentru a stimula și alte femei din localitate și din regiune să participe la procesele decizionale. Cunoștințele pe care le obține aici, le va folosi pentru a candida la apropiatele alegeri locale și pentru a câștiga al doilea mandat de primară.

„Vreau să continui ceea ce am început ca să finalizez toate proiectele, cum ar fi: reparația drumurilor, construcția rețelelor de canalizare și ceea ce am promis viitorilor jucători de fotbal, un teren de mini fotbal cu o infrastructură modernă”, afirmă Violeta Vitu.

Comuna Ciuciuieni din raionul Sângerei este compusă din două sate (Ciuciuieni și Brejeni), iar populația cuprinde circa 1200 de oameni. Cu patru ani în urmă, consătenii i-au oferit un mandat de încredere Violetei Vitu, iar în scurt timp localitatea a devenit de nerecunoscut. „În acești patru ani, am reușit împreună să implementăm la noi în sat mai multe proiecte cu suportul Uniunii Europene. De exemplu, am termoizolat fațada și acoperișul grădiniței, la gimnaziu am reparat capital veceurile și am instalat un cazan”, a povestit Violeta Vitu pentru care să fii femeie-lideră înseamnă să faci lucruri bune pentru oamenii din localitate.

Sursa: www.diez.md

Scrie un comentariu