Pensia pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani ar putea fi calculată în baza salariului mediu lunar pe țară, în prezent aceasta fiind calculată în baza venitului lunar minim.

Acest fapt a fost propus în conformitate cu nou proiect de lege, înregistrat de parlament, întrucât actuala prevedere dezavantajează femeile, iar această constatare se confirmă și prin datele statistice. Potrivit autorilor proiectului, femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbații. În baza situației din 1 august, pensia medie pentru bărbați constituie 2 278,65 lei, iar pentru femei 1 688,34 de lei, cu alte cuvinte 75 % din pensia medie în cazul bărbaților.

Prin urmare, calcularea pensiei în baza salariului minim pe țară pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil influențează inevitabil negativ cuantumul pensiei pentru limita de vârstă a femeilor.

Proiectul de lege are ca scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen.

Sursa: www.diez.md

 

Scrie un comentariu