O delegație a Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF) ONU, care a inclus reprezentanți ai guvernelor donatoare din Austria, Germania, Irlanda, Norvegia, Suedia și  Marea Britanie, a vizitat Republica Moldova în perioada 21-23 iunie 2022 pentru a cunoaște impactul partenerilor sprijiniți de WPHF și pentru a evalua nevoile unice ale organizațiilor locale de femei care lucrează pentru a proteja femeile și fetele aflate în prima linie a crizei refugiaților din Ucraina.

WPHF, cu suportul tehnic al UN Women, a oferit finanțare pentru 6 ONG-uri din Republica Moldova, care acordă asistență urgentă refugiaților și fortifică integrarea dimensiunii de gen în răspunsul la criza umanitară. Pentru lansarea parteneriatelor cu societatea civilă a fost organizat un eveniment oficial cu reprezentantele partenere ale Fondului – La Strada, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația ”Motivație” din Moldova, Gender Centru, Women for Women și Asociația „Institutum Virtutes Civilis”.

WEB_UNW_2WPHF-37

„Moldova este o țară mică, cu o inimă mare”, a spus Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women. „Această finanțare de la WPHF va întări vocile și  va crește efortul esențial de răspuns al organizațiilor locale de femei și tineret care lucrează în prima linie a crizei refugiaților.”

Participantele au accentuat necesitatea echilibrării suportului pentru comunitățile gazdă și refugiați, subliniind că dincolo de entuziasm, liderism și voință politică, organizațiile de femei au nevoie de resurse flexibile și instrumente de finanțare rapidă pentru intervenții de calitate în capacitarea femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde la crize și situații de urgență, precum și pentru a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii. „Organizațiile locale de femei nu lucrează în izolare – ele lucrează în comunitățile lor pentru a crea schimbări pe termen lung, transformatoare”, a declarat Ghita El Khyari, șefa Secretariatului Fondului Umanitar și pentru Pace pentru Femei. ”Iata de ce, WPHF investește în femeile care sunt în prima linie de răspuns la crize în Moldova, Ucraina și 27 de țări de pe tot globul.”

WEB_UNW_2WPHF-63

Un nou apel regional a fost lansat pentru a sprijini mai multe organizații ale societății civile care lucrează pentru a promova redresarea socio-economică, conducerea și participarea politică a femeilor și fetelor strămutate forțat în acest contexte de criză umanitară în Moldova și Ucraina.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ONU (WPHF) este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv accelerării sprijinului programatic și instituțional pentru organizațiile locale de femei care lucrează în medii fragile pentru a răspunde la criză și pentru a construi pacea durabilă. UN Women joacă un rol central în succesul și creșterea continuă a WPHF fiind gazda Secretariatului global. Pentru mai multe informații despre răspunsul Fondului în Ucraina și Moldova, contactați Ghita El Khyari ghita.khyari@unwomen.org, șefa Secretariatului WPHF.

Pentru mai multe informații despre WPHF, accesați WPHFund.org și urmăriți-ne @WPHFund.

Scrie un comentariu