Programul Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O!”, implementat în 7 localităţi cu reprezentare 0 (zero) a femeilor în consiliile locale, a fost lansat cu succes! Pe 8 aprilie, la Chișinău, a avut loc prima interacţiune oficială dintre mentore şi mentee.

Cele 23 de femei selectate din raioanele Nisporeni, Orhei, Soroca, Drochia, Cantemir, Ialoveni s-au încadrat, începând cu luna decembrie a anului trecut, pentru o perioadă de un an, la acest program de mentorat pentru dezvoltarea abilităților profesionale și de liderism.

Galina Precup, coordonatoarea Programului „INSPIR-O”, a precizat că, prin programul de mentorat, femeile lidere își vor consolida puterea de a accede în funcții politice locale și de luare a deciziilor la nivel comunitar. „Pentru a schimba și a redresa statutul femeilor în localitățile de unde sunt, programul de mentorat este foarte important”, a menționat Galina Precup.

unw-img1-tb

Pe parcursul evenimentului de interacțiune, au fost prezentate sugestii şi exemple pentru o colaborare cât mai eficientă în relaţia de mentorat, au fost fixate obiectivele şi acţiunile și, cel mai important, a fost semnat un acord de înţelegere între fiecare diadă.

Vera Ciuchitu, mentoră în Programul de Mentorat, a menționat că a devenit lideră, grație programelor de mentorat, „de unde am învățat foarte multe lucruri atât de la mentora mea, cât și de la menteele mele”.

Menteea Mădălina Pripa, originară din s. Pelinia, raionul Drochia, și cea mai tânără dintre participantele Programului, este lideră locală a tinerilor în satul natal. „Am decis să-mi ajut comunitatea și sper că, prin programul de mentorat, voi reuși să aduc un proiect nou în Pelinia”, spune Mădălina Pripa.

Sofia Ursul, o altă mentoră, a punctat că, pentru ea, relația de mentorat înseamnă multiplicarea gândurilor sale. „Dintotdeauna mi-am dorit ca femeile să fie în politică. Pentru mine, politica nu se asociază cu partidele politice. Pentru mine, politica e atunci când femeile devin lidere în orice domeniu. Practica ne-a arătat că acolo unde femeile sunt la nivel de luare a deciziilor, acolo se fac schimbări pozitive”.

Până la momentul actual, în cadrul programului, au avut loc trei module de instruire pe teme ce țin de egalitate de gen, elaborarea proiectelor de dezvoltare comunitară și ce presupune relația de mentorat.

„INSPIR-O” are drept scop principal fortificarea capacităților de lidere a 23 de femei din 7 comunități și consolidarea puterii acestora de a accede în funcții politice locale, de a promova conceptul egalității de gen în politicile locale, ca parte indispensabilă a bunei guvernări.

Programul Național de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O” este realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitatea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Sursa: www.md.one.un.org

Sursa foto: www.md.one.un.org

Scrie un comentariu