După ce a lucrat zece ani la compania „Carlsberg”, un bărbat a solicitat să-i fie acordat concediu neplătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. Totuși, cererea acestuia nu a fost admisă, iar după a doua solicitare agentul economic a dispus efectuarea unei anchete de serviciu și l-a concediat. Compania a invocat încălcarea repetată, pe parcursul unui an a obligaţiilor de muncă, dar și faptul că salariatul a fost sancționat disciplinar anterior.

Bizlaw.md scrie că bărbatul s-a adresat în instanță pentru a soluționa disputa. Acesta a menționat că pe perioada anchetei s-a aflat în concediu de boală și consideră că ancheta de serviciu este una tendențioasă și ilegală. Reclamantul a mai afirmat că ancheta a fost făcută ca o răzbunare pentru faptul că a îndrăznit să ceară un drept, fără avea permisiunea și acceptarea prealabilă a șefului. Prin urmare, a cerut magistraților să anuleze ordinul de concediere și să-i fie acordată o compensație materială în sumă de 240.000 de lei și a prejudiciului moral de 200.000 de lei. Cererea de chemare în judecată a fost respinsă de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Decizia primei instanțe a fost, însă, casată de către judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău, care au admis parțial solicitările reclamantului. Hotărârea a fost menținută, recent, și de Curtea Supremă de Justiție. Și anume, magistrații au decis anularea ordinului de eliberare de în funcție, dar și încasarea salariul mediu pentru absența forțată de la muncă. Pentru o perioadă de 10 luni 19 zile, bărbatul trebuie să primească 183.212 de lei. De asemenea, reclamantul va primi trei salarii medii cu titlu de compensație în locul restabilirii la muncă, adică 51.690 de lei, prejudiciu moral echivalent cu un salariu mediu, 17.230 de lei, dar și 5.000 de lei, cu titlu de compensare a cheltuielilor de asistență juridică. Astfel, în total, persoana urmează să primească peste 257 mii de lei.

Sursa: www.diez.md

Scrie un comentariu