Apariția unui copil în cuplu provoacă nenumărate griji, în special, pentru tinerii părinți care sunt la prima experiență. Însă atunci când fiecare dintre ei își asumă acest rol cu responsabilitate și dedicație, întreg procesul este mult mai ușor. Este secretul pe care l-au împărtășit câteva cuplurile care au participat în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”.

Aceasta s-a desfășurat în această săptămână și a ajuns în nordul țării, în municipiile Soroca și Edineț. Mamele, tații, femeile gravide, bunicii și angajații medicali au vorbit cu specialiști și experți naționali despre alăptare și eventualele probleme cu care se pot confrunta.

67745949_2197505227207434_3222164575189204992_o

„Nu-mi imaginam cum va fi viața mea cu un copil, acum nu-mi imaginez cum ar fi fără fetița mea”

Tamara și Veaceslav Colibnic se numără printre cuplurile fericite din municipiul Edineț, care pot fi considerate și împlinite. De curând, în viața lor a apărut Cătălina, micuța cu ochi mari și curioși, care le-a acaparat tot timpul și gândurile, pentru că toate bucuriile și emoțiile sunt legate doar de ea. Deși inițial rolul de părinte a fost stresant pentu ei, acum Tamara și Veaceslav se gândesc deja la al doilea copil.

68255950_2197506037207353_581088523730288640_o

Veaceslav Colibnic, tătic, municipiul Edineț: „Prima experiență de tătic mi se pare extrem de interesantă. Nu-mi imaginam cum va fi viața mea cu un copil, acum nu-mi imaginez cum ar fi fără fetița mea. De la început a fost dificil din cauza nopților nedormite, îmi făceam griji de fiecare dată când plângea, dar acum mă descurc: îi fac baie, îi schimb scutecele, am grijă de ea când mama este ocupată. În general, fac tot ce spune soția, dau cu aspiratorul, spăl vesela, pentru că ea știe mai bine cu ce pot să o ajut.”

„Dacă ai susținerea soțului este mai ușor să crești un copil”

Tânăra mămică nu știe ce înseamnă stres postnatal, pentru că are alături un soț grijuliu care o ajută și se implică în toate. Discuțiile din grădina publică „Vasile Alecsandri” i-au captat toată atenția, iar la final Tamara a decis că va testa tot ce a aflat nou.

Tamara Colibnic, mămică, municipiul Edineț: „Am suportul soțului, atât în creșterea copilului, cât și în treburile casnice. De la început e dificil cu un copil mic, dar dacă ai un soț care te susține în toate este mult mai ușor pentru întreaga familie. Discuțiile de astăzi mi s-au părut foarte utile, de obicei, mă informez de pe rețelele de socializare, din grupurile cu mămici. Acolo găsesc cam tot ce mă interesează, acum nu ne mai informăm de la bunici și de la mame. Pozițiile corecte de alăptare m-au făcut curioasă, am aflat că sunt mai multe și voi merge acasă să le testez.”

 „Am înțeles cât de importantă este alăptarea”

Tătici responsabili și implicați sunt și în municipiul Soroca, iar unii dintre ei au participat la caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. În parcul spitalului raional l-am înâlnit și pe Denis, care a devenit părinte acum câteva zile. Atât el, cât și soția lui, sunt convinși că își vor alăpta copilul pentru o perioadă mai îndelungată, pentru a fi siguri că se dezvoltă și crește armonios.

Denis Tighinean, tătic, municipiul Soroca: „Îmi ajut soția cu tot ce are ea nevoie. Îi sunt alături mereu. Adorm copilul, îi schimb scutecele. Astăzi am înțeles cât de importantă este pentru un copil alăptarea și cred că îl vom alăpta cât mai mult timp, pentru că laptele matern este mai sănătos, conține anticorpi și tot ce este necesar pentru creșterea sănătoasă a micuțului.”

Gârlă Elena, mămică, municipiul Soroca: „Tot ce s-a vorbit astăzi este foarte util și binevenit pentru mine. Sunt în proces de adaptare după naștere și mă voi strădui să urmez sfaturile pe care le-a primit. Din primele zile poate că bebelușul meu a fost un pic flămând, dar deja ne învățăm și mergem spre mai bine.”

68386677_2197505860540704_807784289251885056_o

„Mamele au nevoie de suport pentru ca, atât ele, cât și copilul, să se simtă bine”

Asemeni patinatorilor fără experiență, care au nevoie să exerseze pentru a învăța să-și țină echilibrul pe gheață, părinții au nevoie de timp pentru a se obișnui cu acest rol. În context, Organizația Mondială a Sănătății le recomandă soților, dar și angajatorilor să creeze condiții benefice pentru acomodarea mămicilor, atât acasă, cât și la locul de muncă.

68680490_2196893173935306_8722790944216186880_o

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova: „În prezent atragem atenția mai mult la crearea condițiilor necesare pentru mame la locul de muncă, pentru ca angajatorii să pună la dispoziția lor camere speciale, unde ar putea să alăpteze, să beneficieze de timpul necesar pentru a-i oferi mai multă atenție copilului. Totodată, le recomand soților sa se implice in treburile casnice: la gătit, la cumpărături, să facă ordine, dacă este necesar, astfel vor reduce din stresul prin care trec mamele după naștere și vor fi siguri că atât ele, cât și copilul, se vor simți mult mai bine.”

Denis Tighinean

Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat în data de 31 iulie, la Căușeni și va continua și în alte orașe ale țării.

67910105_2197503533874270_1499084796238757888_oSursa: www.diez.md

Scrie un comentariu