Vineri 05 mai, Platforma pentru Egalitate de Gen în parteneriat cu Radio Moldova Tineret au organizat o nouă dezbatere publică cu genericul ”Tinerii pentru Egalitate de Gen”.

Participanții au  discutat despre necesitatea cotelor de gen în politică, reprezentarea femeilor și rolul organizațiilor de tineret a partidelor politice în promovarea egalității de gen.

Despre necesitatea reprezentării echitabile le-a vorbit participanților experții invitați: Catinca Mardarovici (Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen), Valentina Bodrug-Lungu (Vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen) și Alexei Buzu (Directorul Executiv Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”).

Formatul dezbaterii a fost unul interactiv, axat pe două direcții  și structurat în mai multe etape, care conțineau jocuri de rol, mimarea unor situații, cât și alte activități, care aveau drept scop informarea și familiarizarea tinerilor cu principiul egalității de gen.

Pe parcursul desfășurării dezbaterii, participanții au evidențiat mai multe dintre stereotipurile prezente printre tineri cum ar fi faptul- că un bărbat trebuie să fie acel cu putere și cel care muncește și întreține familia, bărbatul este capul familiei, politica este prea murdară pentru femei, femeile nu sunt interesate de politică etc. Pe de altă parte, tinerii sunt de părerea că majorarea numărului de femei în politică ar adduce doar rezultate pozitive pentru întreaga țară.

O altă concluzie evedențiată în cadrul evenimentului a fost: pentru a avea un echilibru de gen în procesul decizional e nevoie de măsuri temporare, cum ar fi cotele de reprezentare prevăzute de legea nr.71 sau cote voluntare.

Tinerii au conștientizat rolul important pe care îl au în construirea unui nou model de guvernare și necesitatea respectării reprezentării echitabile și corecte dintre femei și barbate în toate structurile guvernamentale, politice și apolitice.

Pentru promovarea unei schimbări de atitudine și instituirea de facto a egalității de gen și a cotelor de reprezentare, este nevoie de o abordare multidimensională și implicarea tuturor actorilor, atât din mediul politic , cât și nonguvernamental, este concluzia finală evedențiată de către participanți și experții prezenți la eveniment.

La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor de tineret ale partidelor politice PD, PSRM, Partidul Nostru și structurilor nonguvernamentale din Republica Moldova interesate în promovarea și instituirea de facto a egalității de gen.

Mai multe poze aici

Scrie un comentariu