Pe parcursul a două zile, 10 – 11 iunie, reprezentanți ai mass media și societății civile din Republica Moldova au participat la un seminar de instruire la subiectul „Sisteme electorale și dimensiunea de gen”.

Modificarea sistemului electoral este un subiect actual, pe larg discutat în spațiul public al Republicii Moldova. În acest context, instruirea a abordat toată varietatea sistemelor electorale pentru a oferi o viziune clară asupra modelelor existente de transformare a votului în mandat. Participanții au fost familiarizați cu diversitatea sistemelor electorale, particularitățile și răspândirea acestora pe mapamond.

Totodată, având în vedere că femeile rămân a fi cel mai vast grup marginalizat de procesele electorale și politice din mai multe țări, participanții au făcut cunoștință cu modalitățile de integrare a dimensiunii de gen în cadrul fiecărui sistem. Există o varietate de măsuri speciale temporare de sporire a reprezentării femeilor în politica electorală, atât din practica națională cât și din cea internațională.

„Mi-a plăcut foarte mult metoda prin care a fost transmisă această informație complexă: unele lucruri mi le-am reamintit, foarte multe lucruri noi am aflat. Formatorii chiar mi-au stârnit curiozitatea, și acesta este un lucru foarte bun, când oamenii reușesc să inspire oamenii” a declarat Irina COROBCENCO, participantă, manager de grant în cadrul Asociației Promo-LEX.

„Foarte multă informație utilă, iar în cazul unei eventuale modificări a sistemului electoral al Republicii Moldova aș mai dori o instruire și detaliată pe acest segment” a menționat Petru COSOI, participant, reporter politic pe platforma www.realitatea.md .

Seminarul este ultimul din seria de patru seminare de instruire de tip BRIDGE la subiectul „Sistemele electorale şi dimensiunea de gen”, în șirul de seminare BRIDGE planificate pentru perioada 30 mai – 11 iunie, în cadrul cărora reprezentanții partidelor politice, instituțiilor mass-media și organizațiilor nonguvernamentale de profil eu avut posibilitatea de a fi instruiți. În perioada 3 – 4 iunie a fost desfășurat un asemenea seminar pentru reprezentanții mass media și societății civile, iar în perioada 30 mai – 1 iunie  și 6 – 8 iunie au fost desfășurate două asemenea seminare pentru reprezentanții partidelor politice.

BRIDGE (Building Resources in  Democracy, Governance and Elections) este un program de dezvoltare profesională în domeniul electoral destinat tuturor actorilor electorali a cărui curriculă se bazează pe metode de învățare a adulților, oferind participanţilor atât cunoştinţe teoretice, cât şi abilităţi practice.

Curs organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Comisia Electorală Centrală (CEC) din R. Moldova, în parteneriat cu Asociația Internațională a Femeilor din Managementul Electoral (WEM-International), cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernul Suediei. 

Sursa: www.cicde.md

Sursa foto: www.realitatea.md

Scrie un comentariu