Astăzi, 9 iulie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului coordonator interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie care a avut loc la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul ședinței au fost abordate două subiecte: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Centrul de Drept al Femeilor au prezentat studii cu referire la hărțuirea sexuală la locul de muncă: Analiza cadrului legislativ național, statistica existentă la momentul actual ce reflectă cazurile de hărțuire sexuală la locul de muncă, probleme și impedimente legislative dar și propuneri de prevenire și combatere a acestui fenomen; Victor Furtună, Șef al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Jana Chihai, Consultantă în sănătate mintală comunitară „Trimbos Moldova” au vorbit despre sănătatea mintală vizavi de fenomenul violenței în familie: analiza cadrului legislativ național, probleme și impedimente legislative, reforma serviciilor de sănătate mintală.

Studiile ne arată următoarele date: fiecare a 5-a femeie angajată din Moldova a fost supusă hărțuirii la locul de muncă. Dintre care au fost înregistrare 21,1% hărțuire subtilă, 9% hărțuire medie, 4,4% hărțuire gravă. Cele mai grave forme de hărțuire sunt comise de către șefi, colegi de serviciu și profesori.  Victimele hărțuirii sexuale se confruntă cu abordări stereotipizate și discriminare pe criteriul de gen în procesul de interacțiune cu sistemul de justiție, dar și în comunitate. Cu toate că avem un cadru național ce abordează fenomenul hărțuirii sexuale, cazurile rămân a fi greu de probat din punct de vedere juridic.

Pentru o vizualizare mai amplă a constatărilor expuse în cadrul ședinței, consultați Nota Analitică a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Centrul de Drept al Femeilor.

Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), prin intermediul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

Sursa Foto: www.facebook.com

Scrie un comentariu