În data de 30 mai curent, s-a desfășurat lucrările Simpozionului republican al serviciului medico-legal din RM cu genericul „Violența împotriva femeii și copilului: bunele practici și rolul medicinei legale în soluționarea provocărilor sistemice”.

La evenimentul științifico-practic, organizat de către Centrul de Medicină Legală în parteneriat cu Ambasada SUA în RM, au participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, însărcinata cu afaceri a Ambasadei SUA în RM, Excelența Sa Julie Stufft, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, reprezentanți ai Oficiului central al Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, personal medical implicat în examinarea persoanelor agresate și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale în domeniul protecției drepturilor femeii și ai copilului.

„Problema violenței în familie, îndreptată împotriva femeii și copilului este una sensibilă, dar imposibil de neglijat. Este foarte important ca instituțiile și autoritățile din Republica Moldova să fie proactive în recunoașterea semnelor de violență și lupta împotriva tuturor formelor de violență la care sunt supuse femeile și copii”, a menționat Svetlana Cebotari, în sesiunea de deschidere a evenimentului.

În cadrul simpozionului sunt prezentate rapoartele în cadrul cărora este prezentată tematica din diferite aspecte: juridic, medical și cel social, și anume legislația națională și modalitatea de investigarea a infracțiunii „Violență în familie”, rolul medicinii legale în asigurarea accesului la justiție a victimelor, monitorizarea respectării drepturilor copiilor față de abuz și neglijare și accesul copilului-victimă la servicii specializate.

Astfel, participanții se vor împărtăși cu bunele practici în soluționarea problemelor, care le întâmpină în domeniul violenței împotriva femeii și copilului, identificând soluții pentru provocările sistemice cu care se confruntă.

Amintim că, prevenirea violenței în familie este o prioritate pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar în acest sens, a fost aprobată Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violența în familie pentru anii 2018-2021, prin acest document strategic s-au stabilit acțiuni ambițioase de promovare a toleranței zero față de acest fenomen și diminuarea acestui flagel în Republica Moldova.

Sursa: www.msmps.gov.md

Scrie un comentariu