Șapte produse jurnalistice au devenit câștigătoare în cadrul concursului național “Media și Agenda Femei, Pace și Securitate” care s-a desfășurat pe parcursul anului 2021. Concursul a fost organizat de Gender-Centru în parteneriat cu Rețeaua globală a femeilor pacificatoare  (GNWP), cu sprijinul Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA). Competiția a fost parte a proiectului regional „Comunitățile locale construiesc și susțin pacea: consolidarea participării femeilor și tinerilor la construirea păcii durabile în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kenya, Moldova, Sudanul de Sud, Uganda și Ucraina”.

Prin acest concurs organizatorii și-au propus să pună în valoare produsele media care contribuie la creșterea gradului de conștientizare a publicului privind rolul femeilor în edificarea și menținerea păcii și/sau contribuția lor în lupta cu pandemia COVID-19 în țările unde se desfășoară proiectul, în contextul implementării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea.

Premierea câștigătoarelor/orilor concursului a avut loc miercuri, 5 ianuarie, 2022. Premiile au fost înmânate de către Valentina Bodrug și Nina Lozinschi, Gender-Centru, Elena Țarălungă, Asociația Femelor din Armata Națională și Mariana Carabanov, Aociația Femeilor din Poliție.

La concurs au fost prezentate cincisprezece materiale, 7 au fost premiante.

Premiul I

Tatiana Bunduchi, Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri”, articolul ”Fata și armata”

Dmitrii VOSIMERIC, Jurnalist militar, Centrul mass-media militară al Ministerului Apărării,  reportaje cu cinci femei militare, diferite tipuri de arme, cinci povești de viață și o singură familie, cea a Armatei Naționale.

https://www.facebook.com/watch/?v=1043727422740884

https://www.facebook.com/watch/?v=832227064210768

https://www.facebook.com/watch/?v=773975563164706

https://www.facebook.com/watch/?v=1822952277870159

https://www.facebook.com/watch/?v=2856413604590083

Premiul II

Mariana Ionel, Ziarul Patria, articolul ”Cînd securitatea suna la feminin

Premiul III

Maria Procopciu, Vocea Basarabie, interviu  ”Natalia Albu despre dimensiunea de gen în domeniul securității și apărării”; interviu cu ”Catinca Mardarovici despre cum a afectat pandemia egalitatea de gen în Republica Moldova

Daniela Osipov, Moldova 1 articolul ”Tot mai multe femei din Republica Moldova aleg cariera militară”

Tatiana Guzo, Radio Moldova, articolul ”Doua femei – doua destine, atat de diferite  si-n acelasi timp atat de similare, ambele bucatarese si….eroine, una veterana a catastrofei de la Cernobil, alta – a conflictului armat de pe Nistru”

Mențiune:

Cupcea Polina , “Oameni şi Kilometri” articolul ”Singuri în fața Covid -19”

 

Scrie un comentariu