13 decembrie, Chișinău – Republica Moldova, alături de alte 120 de state, membre ai Organizației Mondiale a Comerțului, a semnat la Buenos Aires, în cadrul Summit-ului OMC, Declarația Centrului Internațional pentru Comerț privind promovarea egalității de gen în politicile comerciale și de dezvoltare economică la nivel mondial.

Prezentând poziția Republicii Moldova, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a menționat că principiul general al egalității și nediscriminării este un element fundamental al drepturilor omului și este încorporat în cadrul juridic național al Republicii Moldova.

”Republica Moldova promovează egalitatea de gen și nediscriminarea prin diferite programe. De exemplu, Moldova oferă o serie de stimulente pentru abilitarea și egalitatea femeilor prin includerea principiilor „Small Business Act for Europe” în legislația națională („Think Small First”, „Principle Constant Number”) și evidențierea oportunităților pentru femei. În prezent, Guvernul Republicii Moldova se concentrează pe promovarea antreprenoriatului feminin pentru a-și spori participarea la activitățile comerciale și de afaceri. În acest moment, aproximativ 27% din întreprinderile din Republica Moldova sunt conduse de femei. Pentru a îmbunătăți condițiile actuale și pentru a spori participarea femeilor la afaceri, precum și la activități comerciale, a fost lansat programul de stat „Femeile în afaceri”, precum și „Academia de femei de afaceri”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Octavian Calmîc a mai menționat că în fiecare an este organizat Forumul Național al Femeilor, care servește drept platformă pentru a sprijini femeile antreprenor, care intenționează să înceapă o afacere sau care gestionează deja o afacere. ”În acest sens, aș dori să menționez că Republica Moldova recunoaște importanța abordării anti-discriminare pentru creșterea socio-economică, precum și necesitatea de a proteja și păstra principiile demnității și egalității în ansamblu”, a spus vicepremierul.

În cadrul evenimentului, vicepremierul Octavian Calmîc a făcut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală cu directorul executiv al Centrului Internațional pentru Comerț, Arancha Gonzalez, convenind asupra stabilirii unor relații mai aprofundate prin intermediul reprezentanței naționale la OMC de la Geneva.

Despre importanța organizării reuniunilor ministeriale ale OMC și beneficiile acestora, în special, pentru economiile statelor aflate în curs de dezvoltare s-a vorbit în cadrul dialogului cu Susana Malcorra, ministrul Afacerilor Externe al Argentinei, președintele celui de-al 11 Summit OMC. Interlocutorii au menționat că reuniunile de acest gen constituie o platformă foarte bună pentru încadrarea cât mai eficientă a economiilor naționale în circuitul mondial.

Sursa: www.mec.gov.md

Scrie un comentariu