Reprezentanta Permanentă al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, ambasadoarea Corina Călugăru și Secretara generală adjunctă a Consiliului Europei Gabriella Battaini-Dragoni, au semnat la 6 februarie 2017, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Astfel, Republica Moldova devine cel de- al 44-lea stat semnatar al tratatului.

Notă: Convenția impune adoptarea politicilor comprehensive, instituirea mecanismelor eficiente de prevenire, eliminare sau, cel puțin, reducere a violenței față de femei și violenței domestice.

Odată cu ratificarea Convenţiei de la Istanbul, autoritățile naționale vor fi obligate să asigure servicii pentru protejarea victimelor și a copiilor acestora, precum oferirea refugiului, a liniilor fierbinți operaționale nonstop, consilierea juridică și asistența medicală, crearea unui mecanism pentru asigurarea compensațiilor victimelor violenței în familie, etc.

Amintim că Convenţia de la Istanbul este primul document obligatoriu juridic la nivel european pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice.

Obiectivul Convenției îl constituie toleranţa zero față de această formă de violenţă, fiind un pas important în eforturile instituțiilor europene și autorităților naționale de a asigura securitatea și siguranța femeii în Europa, dar şi la nivel global. Tratatul își propune, totodată, să schimbe mentalitatea şi sentimentele indivizilor, întru edificarea unei societăți, în care, bărbații, în special, şi tinerii ar putea să-și modifice atitudinea față de sexul opus.

Sursa: www.strasbourg.mfa.md

Scrie un comentariu