Pe data de 1 decembrie 2016 în Kiev (Ucraina) a avut loc prezentarea studiului regional ”Reprezentarea politică a femeilor în țările Parteneriatului Estic”, realizat de către Divizia de asistență electorală și Recensământ, DGII al Consiliului Europei.

Studiul a identificat fapte și bariere care limitează reprezentarea politică a femeilor în cadrul Parteneriatului Estic (PaE), principalele țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.Studiul arată că femeile dețin mai puțin de 20% din mandatele în Parlament în toate țările, cu excepția Belarusiei unde 30% din locurile parlamentare sunt ocupate de femei.

Concluzia generală este că țările din cadrul Parteneriatului Estic au realizat progrese instituționale și legislative substanțiale, cu toate acestea, există de asemenea, o serie de bariere pentru femeile care doresc să cadideze/să se implice în procesul decizional ca stereotipurile, rolurile de gen, prejudicățile cu privire la statutul femeii în societate și lipsa de fonduri.

Autorii studiului au menționat și au apreciat efortul Platformei pentru Egalitate de Gen în promovarea  egalității de gen în Republica Moldova prin îmbunătățirea cadrului legal și asigurarea implementării adecvate a acestuia. Totodată, autorii cred că Platforma pentru Egalitate de Gen a jucat un rol important în adoptarea Legii Nr. 71.

La eveniment au participat în jur de 80 de participanți, reprezentanți ai parlamentelor, comisiilor electorale, mass-media, organizațiilor societății civile și experți independenți  din țările Parteneriatului Estic.

Participanții au discutat despre problemele cu care se confruntă femeile atunci cînd decid să se implice în politică, au analizat exemple și bune practici de promovare a femeilor în funcțiile decizionale, măsurile și strategiile care ar putea fi adoptate în regiune pentru a crește numărul femeilor în procesul decizional.

Platforma pentru Egalitate de Gen a fost reprezentată la această conferință de Secretara Generală Nina Lozinschi și membra platformei Olga Nicolenco.

Mai jos cateva link-uri care oglindesc acest eveniment:

http://www.coe.int/en/web/electoral-assistance-staging/-/new-study-on-women-s-political-representation-in-the-eastern-partnership-countries-to-be-presented-in-kyiv

http://www.1news.az/society/20161205011225116.html

http://kpunews.com/ru/news/20161201/29367.html

http://en.publika.md/study-moldovan-women-strong-in-leadership-compared-to-those-from-eastern-partnership_2631653.html

http://ru.publika.md/zhenshhiny-v-moldove-uchastvuyut-v-prinyatii-vazhnykh-resheniy-aktivnee-muzhchin_1976641.html

Scrie un comentariu