Declarație

Prin prezenta declarație, organizațiile membre ale Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie” și a Platformei pentru Egalitate de Gen își exprimă îngrijorarea și indignarea referitor la declarațiile deputatului Parlamentului Republicii Moldova, Bogdan Țîrdea, exprimate în cadrul conferinței de presă privind lansarea cărții „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”.

Într-un context negativ și acuzator, deputatul a menționat mai multe organizații neguvernamentale active din Republica Moldova. Majoritatea ONG-urilor vizate activează în domenii ce țin de promovarea mass-mediei independente, asigurarea drepturilor omului și a valorilor democratice cum ar fi, nediscriminarea, independența justiției, asigurarea unui învățământ laic și prevenirea imixtiunii bisericii în educație, protecția și promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile, inclusiv a femeilor și copiilor, victime ale violenței etc.

Ce ține de domeniul egalității de gen, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, deputatul a făcut referire într-un mod manipulator la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul), precum că aceasta atacă valorile tradiționale și culturale din societate și promovează ”feminismul radical” și drepturile persoanelor transgender.

În acest context de acuzații grave și nefondate, amintim deputatului Bogdan Țârdea, dar și altor reprezentanți ai partidelor politice, că scopul Convenției este de a promova prevenirea, combaterea violenței și protecția femeilor victime prin asigurarea unui sistem educațional liber de prejudecăți și stereotipuri. Sistem care să educe, începând din școală, fetele și băieții cum să construiască relații armonioase, să informeze fetele și femeile privind drepturile lor, asigurarea protecției și sancționarea agresorilor, instruirea judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, medicilor și altor specialiști/specialiste, alocarea resurselor financiare pentru serviciile sociale destinate victimelor, colectarea datelor etc.

Referitor la finanțările externe ale organizațiilor non-guvernamentale, menționate de dl. Țîrdea precum că acestea ar fi exagerate, e cazul să reamintim că acestea nu ar fi necesare dacă statul și-ar asuma responsabilitatea pentru finanțarea serviciilor psiho-sociale, juridice, medicale etc., ar dezvolta și menține servicii sociale de durată pentru cele mai vulnerabile persoane și grupuri, inclusiv femei și copii victime ale violenței, implicit și ale violenței sexuale. În prezent, organizațiile membre ale Coaliției Naționale acoperă mai mult de 60 % din servicii, în condițiile în care statul nu are capacități și resurse financiare, umane etc. Mai mult ca atât, Coaliția Națională, din sursele financiare externe, contribuie la întreținerea femeilor și copiilor plasați în instituții publice, pentru că acestea sunt finanțate insuficient din bugetul public. Acest ajutor a fost esențial mai ales pe timp de pandemie, când statul nu a intervenit nici într-un fel pentru a susține aceste persoane.

În acest sens, considerăm că reprezentanții partidelor politice trebuie să se abțină de la declarații tendențioase din punct de vedere politic și să prezinte informații factuale, corecte și bazate pe date veridice.

Totodată, încurajăm deputații să intervină cu declarații publice atunci când sunt grave încălcări ale drepturilor omului, să contribuie la protecția și asigurarea drepturilor femeilor și copiilor victime prin inițiative legislative conform mandatului.

Coaliția Națională „VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE” și Platforma pentru Egalitate de Gen vor continua să promoveze și apere drepturile femeilor, să asigure protecția și reabilitarea acestora.

Sursa poza: ZDG.md

 

Scrie un comentariu