În fiecare an, pe 26 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale pentru a promova rolul drepturilor de proprietate intelectuală (brevete, mărci, desene și modele industriale, soiuri de plante, indicații geografice, drept de autor), în stimularea inovării și creativității.

După cum informează TRIBUNA, tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din anul 2018 este: Puterea schimbării: Femeile în domeniul inovării și creativității.

În cadrul evenimentelor propuse la nivel mondial de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale se înscriu și manifestările care vor avea loc la nivel național și care vor fi organizate de către AGEPI cu scopul de a pune în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale pentru dezvoltarea economică, culturală şi socială a ţării noastre.

În lista acțiunilor dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale se înscrie tradiționalul Simpozion anual de proprietate intelectuală “LECTURI AGEPI”, ediția XX-a, care va avea loc pe 25 aprilie, în sala de conferințe a AGEPI. Simpozionul va cuprinde discuții interactive pe o gamă vastă de subiecte actuale în sfera proprietății intelectuale.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, AGEPI a lansat, în perioada 1 martie – 26 aprilie 2018, un concurs de fotografie pe tema „Femei care inspiră”. Scopul concursului este de a evidenţia rolul important pe care femeile îl au astăzi în domeniul inovării și creativității.

Pe 26 aprilie, marcarea acestei sărbători mondiale va începe cu organizarea unor lecții deschisela 10 licee din municipiul Chișinău. Specialiștii AGEPI vor vorbi elevilor despre proprietatea intelectuală și rolul femeilor în domeniul inovării și creativității.

Tot pe 26 aprilie, AGEPI își va deschide ușile pentru vizitatori, între ora 09:00 şi 16:00. Pe parcursul acestei zile, vizitatorii vor fi informați despre activitatea AGEPI, beneficiul protecției invențiilor, mărcilor, designului industrial, dreptului de autor etc., vor primi consultații privind sursele de informare și documentare în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală și modalitatea de accesare a bazelor de date naționale și internaționale.

Programul manifestațiilor dedicate acestei sărbători va culmina cu un Networking cu genericul “Puterea schimbării: Femeile în domeniul inovării și creativității”, organizat de AGEPI, în colaborare cu Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Evenimentul va reuni mai multe femei de succes din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul networking-ului vor fi anunțate totalurile concursului de fotografie pe tema „Femei care inspiră” și vor fi premiate de AGEPI top 3 cele mai active inventatoare din Republica Moldova.

Nu pierdeți ocazia de a fi printre participanții la aceste activități desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale. Vă invităm să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale și să celebrăm geniul, ingeniozitatea, curiozitatea și curajul femeilor care, prin munca lor, aduc schimbarea în lumea noastră.

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (1970).

Sursa: www.tribuna.md

Scrie un comentariu