„Pandemia COVID-19 afectează întreaga lume, peste tot. Dar pe fiecare grup diferit de oameni îl afectează într-un mod diferit, aprofundând și mai mult inegalitățile existente.
Datele precedente indică faptul că rata de mortalitate din cauza COVID-19 poate fi mai mare pentru bărbați. Dar pandemia are consecințe sociale și economice devastatoare pentru femei și fete.
Astăzi lansăm un raport care arată modul în care COVID-19 ar putea inversa progresul limitat înregistrat în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor – și recomandă modalități de a pune liderismul și contribuțiile femeilor în centrul rezistenței și al recuperării.
Aproape 60% din femeile din întreaga lume lucrează în economia informală, câștigând mai puțin, economisând mai puțin și cu un risc mai mare de a cădea pradă sărăciei.
Pe măsură ce piețele cad și afacerile se închid, milioane de locuri de muncă pentru femei dispar. În timp ce femeile își pierd job-urile remunerate, munca lor de îngrijire, fără plată, a crescut exponențial ca urmare a închiderii școlilor și creșterii necesităților persoanelor în vârstă. Aceste curente se îmbină ca niciodată pentru a învinge drepturile femeilor și a nega oportunitățile lor. Egalitatea de gen și drepturile femeilor sunt esențiale pentru a trece împreună prin această pandemie.
Vor trece ani de zile până când progresul pierdut va fi recuperat. Adolescentele care au lăsat școala s-ar putea să nu se mai revină la studii niciodată.
Solicit guvernelor să pună femeile și fetele în centrul eforturilor lor de recuperare după COVID-19. Aceasta începe cu femeile ca lideri, cu reprezentare și putere decizională egală.
Măsurile pentru protecția și stimularea economiei, de la transferuri de numerar la credite și împrumuturi, trebuie să fie direcționate spre femei. Rețelele de securitate socială trebuie extinse. Munca fără plată trebuie recunoscută și apreciată ca o contribuție vitală pentru economie.
De asemenea, pandemia a dus la o creștere îngrozitoare a violenței față de femei. Una din cinci femei din întreaga lume a fost supusă violenței în ultimul an. Multe dintre aceste femei sunt acum prinse acasă cu abuzatorii lor, care se zbat să acceseze servicii, care sunt la moment restricționate.
Aceasta a fost baza apelului meu către guverne la începutul acestei săptămâni de a lua măsuri urgente pentru protecția femeilor și extinderea serviciilor de sprijin.
COVID-19 nu numai că supune sistemele globale de sănătate provocărilor, ci testează umanitatea noastră comună. Egalitatea de gen și drepturile femeilor sunt esențiale pentru a trece împreună prin această pandemie, pentru restabilire mai rapidă și construirea unui viitor mai bun pentru toată lumea.”
a menționat António Guterres, Secretar General al ONU.