25 de jurnaliste și jurnaliști din presa scrisă, online sau TV învață despre egalitate de gen, limbaj sensibil la gen, sexism, feminism, hărțuire, prevenirea și combaterea violenței față de femei, dar și cum să reflecte subiecte despre egalitatea de gen.

Jurnaliștii au fost selectați în urma unui concurs deschis, în baza motivației personale și experienței. Instruirile sunt prima etapă a programului media „Click pentru egalitate de gen”, care a fost lansat în august curent, de către UN Women Moldova și Asociația Presei Independente.

Nina Orlova, specialistă în programe UN Women Moldova, a declarat: „Vă mulțumim că ați acceptat să faceți parte din acest program, dedicat jurnaliștilor din Moldova. Am lansat acest program, pentru că știm că media joacă un rol crucial în modul de gândire al întregii societăți. Iar aceste instruiri vin să ofere noi cunoștințe în domeniul egalității de gen și drepturile femeilor. Dvs. sunteți vocea țării, care luptă pentru respectarea justiției, adevărului și drepturilor omului, inclusiv a egalității de gen”.

Instruiri jurnalisti

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, a subliniat importanța pe care o au jurnaliștii și jurnalistele în asigurarea echilibrului de gen în societate: „Egalitatea de gen nu este doar despre femei, ci despre un echilibru dintre femei și bărbați. Este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă acest lucru și să ne înarmăm cu răbdare, pentru că, din păcate, mentalitățile patriarhale încă persistă în societatea noastră, iar jurnaliștii, ca formatori de opinie, ar trebui să se implice în schimbarea acestor mentalități. Jurnaliștii sunt oamenii care trebuie să lucreze în interesul public și să promoveze drepturile oamenilor, or egalitatea de gen este un drept fundamental.”

După încheierea instruirilor, jurnaliștii vor prezinta materiale jurnalistice care reflectă egalitatea de gen și alte subiecte conexe, ce va constitui a doua etapă a programului. Ulterior, câștigătorii concursului vor fi anunțați în cadrul unei gale de premiere, iar o parte dintre aceștia vor beneficia de o vizită de studiu în una dintre țările Uniunii Europene.

Programul media „Click pentru egalitate de gen” este realizat la inițiativa UN Women Moldova, în colaborare cu Asociația Presei Independente și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Sursa: www.moldova.unwomen.org

Scrie un comentariu