În perioada 17-20 februarie 2020 reprezentanții societății civile din Republica Moldova s-au aflat la Geneva pentru a participa la cea de-a 75 sesiune a Comitetului ONU privind Eliminarea Discriminării față de Femei. Echipa a fost constituită din reprezentanții/reprezentantele mai multor ONG-ri, inclusiv reprezentantele Platformei pentru Egalitate de Gen (PEG) – Valentina Bodrug-Lungu, președinta Gender-Gentru și Veronica Lupu, Vice-Președinta PEG.

2

  Menționăm faptul că pe parcursul perioadei specificate au avut loc mai multe întâlniri ale membrilor/membrelor Comitetului cu societatea civilă din Moldova, la care au participat și reprezentantele Platformei pentru Egalitate de Gen. Doamna Valentina Bodrug-Lungu a atras atenția membrilor/membrelor Comitetului asupra punctelor cheie din raportul alternativ al PEG, în special cu referire la mecanismul instituțional, participarea femeilor în viața publică și politică, violența față de femei în alegeri. Textul Raportului alternativ de implementare al CEDAW în Moldova, elaborat de Platforma pentru Egalitate de Gen, poate fi accesat aici.

1

    Pe data de 20 februarie curent în fața Comitetului a prezentat raportul Delegația Republicii Moldova, condusă de Secretara de Stat, Djulieta Popescu, compusă din reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai autorităților publice centrale cu competențe în domeniu.

 Membrele/membrii Comitetului au adresat reprezentanților delegației Republicii Moldova mai multe  întrebări, acordând atentie deosebită mecanismului instituțional, situației femeilor din mediul rural, femeilor cu necesități speciale, femeilor rome, femeilor în etate, femeilor infectate cu HIV, femeilor din detenție etc. în vederea identificării situației reale din țară, dar și poziția statului la acest capitol.

    Pe data de 2 martie 2020 Comitetul ONU privind Eliminarea Discriminării față de Femei a emis Observațiile finale cu referire la cel de-al 6-lea Raport periodic al Republicii Moldova de implementare a CEDAW. Documentul poate fi accesat AICI.

3

 

Scrie un comentariu