Platforma pentru Egalitate de Gen, în calitate de apărătoare a valorilor egalității și incluziunii, a finalizat o amplă monitorizare a discursului și comportamentului sexist din cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din noiembrie 2023, atât în mediul tradițional al mass-mediei, cât și online, în Republica Moldova.

În cadrul a 122 de dezbateri desfășurate de 13 canale media, rezultatele monitorizării demonstrează o subreprezentare a femeilor în competiția pentru funcția de primar/primară în cele 8 municipii monitorizate (Orhei, Chișinău, Edineț, Bălți, Ungheni, Cahul, Soroca, Comrat), unde doar 20 dintre cei 100 de candidați sunt femei. În plus, din totalul participanților/telor la dezbateri, 79% au fost bărbați, în timp ce doar 21% au fost femei.

Cu regret, constatăm că discursul și comportamentul sexist rămân probleme persistente. Raportăm 195 de cazuri de limbaj sexist, cu 146 dintre acestea fiind generate de bărbați și 49 de femei. În plus, 21 de cazuri de comportament sexist indică o necesitate imperativă de schimbare în sfera publică.

IMG_8553

Analiza detaliată a discursului sexist scoate în evidență diversele manifestări ale acestui fenomen forma a Violenței Împotriva Femeilor în Alegeri, inclusiv utilizarea preponderantă a formei masculine (67 de cazuri), calificative întărâtori pentru stereotipuri de gen (55 de cazuri) – exemplu: „Prima întrebare o s-o adresez doamnei, este unica reprezentantă a sexului frumos„, etichete jignitoare și amenințări în discurs (20 de cazuri), glume și aluzii cu tentă sexuală (21 de cazuri) – exemplu: „Vom uita despre toți incompetenții și impotenții politici care s-au folosit de Bălți.” „Acordați-i domnului Gramma (dreptul la replică – n.m.), este mai excitat.”

Platforma pentru Egalitate de Gen aduce la cunoștința publicului impactul negativ al acestor practici asupra procesului democratic și subliniază imperativul combaterii acestor manifestări discriminatorii. Prin monitorizarea și evidențierea acestor comportamente, Platforma își propune să contribuie la instigarea unui dialog electoral corect și respectuos.

Infographic FIVA (1)Ne amintim cu toții de importanța egalității de gen și îndemnăm toți candidații și candidatele să adopte un discurs responsabil și incluziv, respectând diversitatea și promovând un mediu electoral lipsit de discriminare și stereotipuri de gen. Prin aceste eforturi unite, putem construi un peisaj electoral în care fiecare cetățean și cetățeancă se simt reprezentați și respectați.

Raportul poate fi consultat aici.

Misiunea de observare a fost posibilă datorită suportului UN Women Moldova.

Pentru mai multe detalii contactați:
Inga Stegarescu
Comunicatoare în cadrul Platformei pentru Egalitate de Gen
069269684

Comentarii sunt blocate.