Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, criza refugiaților a devenit un test de rezistență pentru Republica Moldova. Chiar și în aceste circumstanțe, Moldova și cetățenii săi au demonstrat întregii lumi că pot acționa în spirit european. Datorită mobilizării masive a populației și a organizațiilor societății civile, a reacției prompte la nivelul autorităților, precum și a sprijinului oferit de către partenerii europeni, agențiile ONU și rețelele de ONG-uri internaționale, Moldova reușește să facă față provocărilor.
Și pentru că planificând poți crește eficiența, Grupul de Lucru pe Gen în cooperare cu Forumul de Coordonare a Răspunsului la Criza Refugiaților a invitat organizațiile societății civile de femei la o ședință de consultare a Planului de răspuns la criza refugiaților pentru anul 2023.
În debutul evenimentului, Francesca Bonelli, Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, a remarcat aportul Organizațiilor Societății Civile în gestionarea crizei refugiaților:
Ați reușit să răspundeți extraordinar la criza refugiaților. Ați fost și sunteți chiar în inima acestui proces de solidaritate, tocmai din acest motiv consider oportună întâlnirea noastră de astăzi. Ne-am adunat aici pentru a maximaliza sprijinul internațional și pentru a evita lacunele și suprapunerile în Planul de răspuns la criza refugiaților pentru anul 2023.
Dominica Stojanoska, Reprezentanta UN Women în Moldova, a menționat:
Astăzi, Platforma pentru Egalitatea de Gen, împreună cu UN Women și UNHCR, a facilitat consultările cu organizațiile de femei din Moldova pentru elaborarea noului Plan Regional de Răspuns pentru Refugiați pentru 2023. Reprezentanți ai organizațiilor de femei, experți/avocați de gen au discutat despre îmbunătățirea integrării egalității de gen în diferitele priorități ale sectorului, precum și despre liderismul femeilor în consolidarea integrării și a coeziunii sociale în rândul refugiaților și comunităților gazdă. Nu în ultimul rând, au fost discutate nevoile și prioritățile organizațiilor de femei în răspunsul pentru refugiați, precum și abordări de îmbunătățire a coordonării și managementului informațiilor.
În cadrul evenimentului, s-au evaluat necesitățile organizațiilor locale de femei care lucrează pentru a proteja femeile și fetele aflate în prima linie a crizei refugiaților din Ucraina. La fel, au fost și consultări privind prevenirea și soluționarea cazurilor de violență în baza de gen în contextul Planului de răspuns la criza refugiaților.
În discuțiile despre provocările cu care se confruntă OSC-urile de femei, în această criză, Adriana Zaslaveț, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a vorbit despre implicarea Organizațiilor de femei în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă refugiatele.
Platforma pentru Egalitate de Gen este despre implicarea femeilor în viața politică și în luarea deciziilor importante, tocmai din acest motiv, evenimentul dat aduce la masa de discuții femei puternice care nu doar identifică problema ci vin și cu soluții sustenabile.
Astfel, au fost trasate prioritățile sectoriale, propuse pentru a fi incluse în Planul de răspuns la criză, necesitățile din perspectiva de gen, inclusiv eforturile de advocacy pentru un sprijin îmbunătățit acordat OSC-urilor de femei în 2023.
Pentru detalii:
Inga Stegarescu
inga.stegarescu@gmail.com
069269684