In data de 9 iulie 2020, Grupul de baza al Femeilor (Women’s Major Group) la nivel global a desfăşurat  evenimentul ateral HLPF2020! Scopul evenimnetului este să ofere informaţii despre forumurile regionale, provocările feministe și lecțiile învățate, ce trebuie să știm și cum putem consolida HLPF.
Moderatoarea evenimentului:
Shaima Aly Andrassy – Asociația statelor arabe din cadrul WMG / Asociația Kenana pentru emanciparea femeilor
Difuzoare:
Mbuyi Kalombo Aimé-Medard – Șeful Diviziei Schimbări Climatice, Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile Republica Democrată Congo
Alicia Bárcena-Secretar executiv al Comisiei Economice pentru America Latină și Caraibe (ECLAC)
Valentina Bodrug – Lungu- Președinta Genului-Centru Moldova / Platforma pentru Egalitatea de Gen
Medha Sharma – Director executiv al impactului vizibil
In cadrul evenimentului organizat de Grupul de baza al Femeilor (Women’s Major Group) la nivel global, 9 iulie 2020, in contextul HLPF — Forumului Politic de  Nivel Inalt (7-16 iulie, 2020), organizat virtual,
Valentina Bodrug-Lungu, Presedinta Gender-Centru/membra Bordului Platforma pentru Egalitate de Gen, cu referire la prezentarea de catre Guvernul Republicii Moldova, a primului său Voluntary National Review (VNR) despre implementarea Agendei 2030 si implicarea societatii civile in acest proces, a precizat  urmatoarele:
 „Vreau să menționez că, de la început, mai multe OSC, inclusiv Platforma pentru Egalitatea de Gen, au fost invitate să participe la procesul VNR.  Dar, din cauza pandemiei COVID-19, procesul de consultare a fost mai dificil. Cancelaria de stat a organizat 4 întâlniri virtuale la care au putut participa  unele ONG-uri.
Noi am propus mai multe sugestii privind informațiile și indicatorii de gen, dintre care unele au fost incluse în raportul Guvernului. La fel, am primit invitația de a participa la VNR Lab dedicat experienței Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030.
Cu regret, mai multe ONG-uri la nivel local, unele grupuri defavorizate, nu au putut participa din cauza limitărilor tehnice.
În același timp, aș dori să atrag atenția asupra importanței unor mecanisme puternice de monitorizare la nivelul HLPF – pentru a include rapoarte ale OSC pe website ONU și implicarea activă a OSC pe aceeași bază ca și guvernele in procesul VNR. „

Scrie un comentariu