Chișinău, 26 septembrie 2017 – Studiul regional privind reprezentarea politică a femeilor în țările din cadrul Parteneriatului Estic a fost prezentat, astăzi, în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

În deschiderea evenimentului, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a mulțumit autorilor studiului pentru realizarea acestuia, prezentându-l ca o oportunitate pentru femeile din regiune în identificarea soluțiilor de reprezentare și implicare politică. ”Reiterez voința Parlamentului Republicii Moldova pentru susținerea și promovarea femeilor în viața politică, socială, economică și culturală a țării, precum și în luarea deciziilor”, a spus deputata.

Coordonatoarea de program din cadrul Consiliului Europei, Cornelia Perle a mulțumit Legislativului de la Chișinău pentru găzduirea evenimentului și a specificat că cercetarea a identificat impedimentele ce restricționează reprezentarea politică a femeilor în statele membre ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. 

În prezentarea studiului, Doru Petruți, directorul Institutului de Marketing și Sondaje IMAS a menționat că scopul acestuia este de a oferi o evaluare calitativă și cantitativă a reprezentării politice a femeilor în fiecare din statele Parteneriatului Estic și impactul asupra oportunităților de a fi alese la nivel național, regional și local.

”În fiecare din țările incluse în studiu au fost adoptate legi care garantează femeilor drepturi egale cu cele ale bărbaților, însă femeile nu beneficiază în mod egal de reprezentare politică. În medie, doar 23% dintre femei candidează pentru a accede în Parlament și 16 % dintre acestea sunt alese. Aceste cifre variază de la 30 la sută în Republica Moldova și 18% în Armenia și Azerbaidjan. Femeile reprezintă o cotă de 27% în Parlamentul Belarusului și doar 10 la sută în forul legislativ al Armeniei”, a precizat raportorul.

Recomandările experților includ unele generale pentru toate țările, precum și specifice fiecărui stat. Astfel, Republicii Moldova i se recomandă să implementeze legislația adoptată recent, prin care a fost introdusă cota de reprezentare a 40% de femei pe listele pardidelor politice și în poziții cu potențial câștig.

Între recomandările formulate pentru toate țările Parteneriatului Estic sunt adoptarea criteriilor de selecție transparente pentru candidate, să vizeze susținerea financiară a acestora, să încurejeze femeile pentru a-și depune candidatura, să adopte strategii de dezvoltare a capacităților femeilor, să sporească vizibilitatea, precum și să consolideze rețelele și organizațiile de femei.

În discuție au fost abordate și mecanismele naționale de consolidare a participării femeilor în alegeri, experiența Comisiei Electorale Centrală (CEC) în promovarea egalității de gen, precum și a fost prezentat raportul de monitorizare a Platformei pentru egalitate de gen privind respectarea cotei de gen de către partidele politice din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu CEC, Platforma pentru egalitate de gen și în parteneriat cu Consiliul Europei și a întrunit deputați în Parlamentul Republicii Moldova, experți gender, primari din localitățile țării, funcționari, membri ai partidelor parlamentare și extraparlamentare, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai partenerilor de dezvoltare.


poi li yc

Scrie un comentariu