Pe 31 ianuarie 2017 s-a dat start oficial platformei www.upr.md, ce încadrează în sine toate informațiile legate de mecanismul de Evaluare Periodică Universală a Republicii Moldova.

Potrivit organizatorilor, platforma respectivă va fi un instrument util pentru societatea civilă în măsurarea progreselor pe care RM le atestă în domeniul drepturilor omului. Acest lucru va fi posibil prin monitorizarea respectării de către autorităţile statului a angajamentelor internaționale asumate în cadrul Evaluării Periodice Universale.

UPR.md va deveni nu doar o platformă unică de publicare a tuturor informațiilor privind UPR din partea ONG-urilor de profil, dar și o metodă de a sprijini reprezentanţii statului în implementarea cât mai eficientă a angajamentelor internaționale, prin baza de date care cuprinde toate recomandările UPR şi rapoarte relevante privind implementarea acestora.

Veaceslav Tofan, director executiv CIDO susține că platforma www.upr.md este una interactivă: “La fiecare recomandare acceptată de stat, ONG-urile vor avea posibilitatea să introducă modificări, să plaseze rapoarte de monitorizare sau niște articole care vor descrie detaliat starea lucrurilor în RM la capitolul respectiv. Astfel, la fiecare recomandare – a precizat Tofan – vom încerca să avem un tablou cît mai clar posibil referitor la situația din țara noastră.”

Din spusele directorului executiv CIDO, la introducerea informațiilor în platforma dată vor avea acces ONG-urile cu expertiză, instituțiile naționale din domeniul drepturilor omului și specialiștii care ar putea să introducă modificări în baza de date a platformei.

În cadrul evenimentului, organizatorii au propus întîlniri periodice cu organizațiile care promovează și apără drepturile omului, în cadrul cărora se va discuta mersul implementării recomandărilor UPR. Ca rezultat al acestor mese rotunde, potrivit lui Veaceslav Tofan, pot fi elaborate rapoarte intermediare de monitorizare a situației UPR, care vor compila toate progresele țării noastre la fiecare domeniu. Aceste documente vor fi publicate pe platformă pentru a fi disponibile tuturor persoanelor care doresc să cunoască mai multe informații despre realizările țării noastre în domeniul drepturilor omului.

Prezentă la eveniment, Stela Braniște, Şefa Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană, Ministerul Justiției (MJ) a precizat pentru HomoDiverus: “La moment suntem la etapa de elaborare a poziției finale a Guvernului RM privind cele 31 de recomandări, față de care țara noastră s-a abținut din start să adopte o decizie. Din luna martie, cînd se preconizează următoarea ședință a consiliului, RM va prezenta poziția sa față de cele 31 de recomandări și în sesiunea respectivă va fi adoptată poziția finală pentru RM. Din acea etapă – a explicat reprezentanta MJ – începe a decurge termenul de 4 ani pentru următoarea etapă de implementare a recomandărilor UPR, care se vor regăsi într-un document de politici publice privind drepturilor omului la nivel național.”

Amintim că în luna noiembrie 2016 Moldova a primit 209 recomandări, dintre care 175 de recomandări au fost acceptate și 3 respinse din start. Recomandările acceptate urmează a fi implementate pînă în 2021 de autoritățile RM.

Evenimentul de lansare a platformei www.upr.md s-a desfășurat în cadrul proiectului “Strengthening the effectiveness of the UPR mechanism for Republic of Moldova through an online UPR Database”, implementat de CIDO cu suportul finaciar acordat de Civil Rights Defenders.

Sursa text și foto: HomoDiversus

Scrie un comentariu