APEL

pentru aplicații din partea societății civile pentru participarea la atelierul de lucru pentru pregătirea activităților de advocacy în cadrul 

Comitetului ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare contra femeilor

Prezența pe țară a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului[1] (Oficiul ONU pentru drepturile omului/OHCHR) anunță apel deschis pentru aplicații din partea organizațiilor societății civile și a reprezentanților grupurilor neformale de apărători ai drepturilor omului de a participa la o serie de instruiri și ateliere de lucru referitoare la raportarea alternativă și desfășurarea activităților de advocacy în cadrul procesului de revizuire a Republicii Moldova  (RM) de către Comitetul pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare contra femeilor (CEDAW). Revizuirea țării noastre va avea loc în vara anului 2020.

Procesul de revizuire a RM de Comitetul ONU este unul deosebit de important având în vedere incidența discriminării de gen în țară.

Pentru a stimula depunerea rapoartelor alternative referitoare la situația privind respectarea drepturilor femeilor, inclusiv a femeilor din grupurile vulnerabile, dar și pentru a asigura că informația din prima sursă este livrată membrilor Comitetului, Oficiul ONU pentru drepturile omului intenționează să abiliteze organizațiile societății civile, dar și reprezentanții grupurilor vulnerabile violărilor de drepturile omului în elaborarea rapoartelor alternative pentru Comitet și aplicarea strategiilor eficiente de advocacy la nivel internațional.

Sesiunea introductivă cu referire la procedurile, etapele și acțiunile imediate în procesul de raportare urmează a fi organizată în data de 3 mai 2019 (agenda activității și alte informații relevante urmează a fi expediate organizațiilor/persoanelor care își vor confirma interesul).

Un număr limitat de organizații și persoane, care vor depune rapoarte alternative ca rezultat al instruirilor, vor putea să beneficieze de susținere din partea OHCHR pentru a participa la revizuirea Republicii Moldova de Comitet în Geneva, în anul 2020. 

Pentru a participa la concurs, organizațiile urmează să expedieze până în data de 19 aprilie 2019, pe adresa de e-mail:  ohchr.md@one.un.org un mesaj cu subiectul „APLICAȚIE PARTICIPARE CEDAW” cu următoarele documente:

  1. CV-ul organizației sau o mică descriere a activităților desfășurate;
  2. Scrisoare de motivare în cadrul căreia se va reflecta de ce organizația/grupul dorește să participe la instruire.

Pentru orice clarificări vă rugăm să expediați un e-mail cu subiectul „Clarificare concurs” la adresa menționată mai sus.

[1] Prezența pe țară a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (Oficiul ONU pentru drepturile omului) asistă Oficiul Coordonatorului Resident ONU, Echipa de țară a ONU din Republica Moldova, Guvernul și organizațiile societății civile în consolidarea capacităților de promovare a drepturilor omului și integrarea abordării bazate pe drepturile omului în activitățile lor. Domeniile prioritare de lucru sunt: Consolidarea statului de drept și a responsabilităților pentru încălcarea drepturile omului; Asigurarea egalității și combaterea discriminării; Integrarea drepturilor omului în dezvoltarea sustenabilă, precum și, Creșterea spiritului civic și a participării oamenilor.

Sursa: www.civic.md

Scrie un comentariu