Denunțarea conflictului sau violenței în familie nu este o faptă rușinoasă, ba din contra îți poate salva viața ta și a copiilor tăi.
În primele 10 luni ale anului curent, Poliția a înregistrat peste 9 000 de sesizări cu referire la actele de violență în familie și a emis peste 3000 de ordine de restricție de urgență.
Ce faci atunci când izbucnește un episod cu violență?
#Apelează la Inspectoratul (Sectorul) de poliţie local.
#Dacă nu poți părăsi locuința, încearcă să te izolezi într-o cameră și să suni la 112.
#Dacă nu ai reușit să iei un telefon cu tine, strigă tare, ca să audă vecinii sau deschide geamul și cere ajutor. Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte cu care agresorul te-ar putea răni.
#Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să te protejezi în cele mai sensibile părți ale corpului fața și capul. Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin sau la o rudă de încredere.
Ce faci după producerea agresiunii?
#Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția.
#Dacă nu puteți ieși din casă sau să vă deplasați pentru îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la 112 și veți fi ajutat de urgență.
#Până cercetează poliția locul agresiunii, nu atinge niciun obiect din acea zonă. Astfel se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântine, pete, amprente etc.
#Solicită îndreptare de la organul de constatare al Poliţiei, pentru adresare la medicul-legist, sau prezentăte la Centrul de Medicină Legală pentru a primi un certificat medico-legal, care probează leziunile corporale cauzate în rezultatul agresării.
#Adresează-te la asistentului social comunitar pentru consiliere.
#Mergeţi la cel mai apropiat adăpost sau la un Centru care prestează servicii pentru victimele violenţei în familie (psiholog, consilier familiar, jurist).
#Depuneţi cerere în Instanţa de judecată cu solicitarea de a aplica măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicitați Poliției asistența în solicitarea aplicării măsurilor de protecție.
Dacă ai obținut un ordin de protecție:
#Sună la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție.
#Dacă ai rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbă încuietorile și nu-i permite agresorului, sub niciun motiv, să intre în casă.
#Informează-ți cunoscuții și vecinii în legătură cu ordinul de protecție și roagă-i să sune la poliție dacă văd că ești urmărită sau agresată.
#Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate încă mai speri că lucrurile se vor schimba, oricare ar fi motivele, există însă soluții și vei fi ajutată, adresează-te la POLIŢIE.
Ciclul abuzului se rupe atunci când acționezi prin a raporta violența și a nu tolera nedreptatea.
Sursa: www.diez.md
Sursa Foto: www.google.de