Membrii Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova au fost instruiți în domeniul planificării familiale și drepturilor sexuale și reproductive. Atelierele naționale de instruire au fost organizate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății, împreună cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău, ca parte a participării Moldovei la Inițiativa Globală #EaDecide (#SheDecides).

Atelierele au fost conduse de experți internaționali din Austria și Olanda, cu suportul financiar al Suediei. Ele s-au focusat pe soluțiile de politici publice, care ar asigura drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor și fetelor adolescente în contextul provocărilor demografice, cu care se confruntă Republica Moldova, cum ar fi fertilitatea scăzută, scăderea numărului populației, speranța de viață scăzută și migrația.

dsc_7621

Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei Stela Grigoraș a subliniat importanța inițiativei #EaDecide pentru Moldova. “Cu toții trebuie să înțelegem impactul care îl au asupra societății sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, inclusiv planificarea familială. În cadrul acestor ateliere, vom discuta și vom analiza care sunt acțiunile și politicile necesare pentru a asigura că femeile au acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă și le sunt respectate drepturile”.

La rândul său, Ruxanda Glavan, Ministra Sănătății a subliniat că “Republica Moldova acordă o atenție sporită planificării familiale și drepturilor reproductive încă din 1998. Atunci, cu suportul UNFPA, a demarat o reformă importantă a serviciului perinatal. Măsurile implementate au contribuit la îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate în perioada sarcinii și postanatală.”

Evenimentul a avut loc în cadrul primei vizite oficiale a Directoarei Regionale UNFPA pentru Europa de Est ți Asia Centrală Alanna Armitage în Moldova. Ea a apreciat angajamentul de care a dat dovadă Republica Moldova în domeniul asigurării drepturilor femeilor și fetelor la sănătatea sexuală și reproductivă.

„UNFPA va continua să susțină eforturile Moldovei in domeniul investiției în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și fetelor adolescente ca bază pentru asigurarea egalității de gen, abilitare a femeilor și dezvoltare economică a țării și asigurarea securității demografice”, a declarat Alanna Armitage.

“Acest eveniment aduce un nou impuls pentru a ne uni eforturile comune în domeniul elaborării politicilor publice, bazate pe dovezi și practicile altor țări, și care ar face viața atât a femeilor, cât ți a bărbaților, fetelor și băieților din Moldova mai bună”, a adăugat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

dsc_7650

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a declarat că Suedia oferă sprijin deplin campaniei globale #EaDecide, care vine să susțină drepturile femeilor, în special dreptul de a lua decizii privind propriul corp și propria viață. Accesul la sănătatea și drepturile sexuale și reproductive este direct legat de alte aspecte, cum ar fi reducerea sărăciei, dezvoltarea economică durabilă și egalitatea de gen.

“Când promovăm sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, oferim șansa unei vieți mai bune pentru toate femeile și bărbații, fetele și băieții din Republica Moldova”, a subliniat Signe Burgstaller.

„Investiția în egalitatea de gen va face din Moldova o țară mai puternică și mai prosperă. Olanda așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Guvernul Moldovei și cu locuitorii țării pentru oferi șansa tuturor băieților și fetelor, bărbaților și femeilor să-și realizeze potențialul și să se bucure pe deplin de drepturile lor”, a subliniat Roy Hans Însărcinatul cu Afaceri, șeful Oficiului Ambasadei Olandei în Moldova.

Atelierul de lucru în cadrul inițiativei #EaDecide (#SheDecides) în planificarea familială a oferit oportunitate pentru reprezentanții Guvernului și Parlamentului să elaboreze metode de fortificare a politicilor publice în domeniul planificării familiale și drepturilor și sănătății sexuale și reproductive, ca bază pentru asigurarea egalității de gen și dezvoltarea economică atât a femeilor, cât și a bărbaților în Republica Moldova.

#EaDecide (#She decides) este o inițiativă globală, care a fost instituită în martie 2017 și la care participă 45 de țări, printre care și Republica Moldova, și care aduce în centrul atenției publice sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special planificarea familială. Republica Moldova, ca parte a acestei mișcări, s-a angajat să susțină toate femeile și fetele, ca ele să-și poată realiza drepturile, inclusiv dreptul de a lua decizii informate privind viața și sănătatea lor.

Sursa: www.mmpsf.gov.md

Scrie un comentariu