În contextul 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐄𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 (𝗘𝗾𝘂𝗮𝗹 𝗣𝗮𝘆 𝗗𝗮𝘆) marcată astăzi, în Republica Moldova, Platforma femeilor deputate a organizat audieri publice privind executarea Legii nr. 107/2022 ce prevede aplicarea principiului plății egale pentru munca egală și munca de valoare egală.  

La audieri au participat reprezentante și reprezentanți ai societății civile, deputate din Parlamentul Republicii Moldova, precum și reprezentanți/te ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova. Nina Lozinschi, secretara Generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, alături de Elena Șișcanu, Olga Bâtcă și Zoia Jalbă, precum și reprezentantele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, membre ale Platformei, au vorbit în cadrul audierilor despre importanța diminuării discrepanței salariale între femei și bărbați, precum și despre necesitatea identificării unui mecanism sigur ce va contribui egalitatea financiară.  

„Este important să avem un mecanism clar de aplicarea a legii 107 /2022 care trebuie să meargă în tandem cu  campanii de informare și educare privind aplicarea principiului muncii de valoare egală. Factorii care contribuie la salarizare diferențiată sunt din cauze stereotipice la care trebuie să lucram.” a menționat Nina Lozinschi în luarea sa de cuvânt.  

Totodată, Elena Șișcanu, a subliniat în cadrul discuțiilor, necesitatea modificărilor legislative pentru persoanele la vârsta de pensionare care lucrează în mediul academic.

„Avem nevoie de o legislație care   le va oferi protecție persoanele care continuei să lucreze după pensionare dar sunt în risc de hărțuire.” 

Amintim că „𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗘𝗴𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝗮𝗹𝗲𝗶̂𝗻 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗮, o  una simbolică, ce semnifică numărul de zile lucrătoare care trebuie o femeie să le lucreze suplimentar pentru a câștiga un venit salarial echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul precedent. Data acesteia se schimbă nu doar de la an la an, ci și de la țară la țară. 

Comentarii sunt blocate.