Femeile și fetele din Republica Moldova și din întreaga lume sunt supuse violenței, umilinței, și discriminării nu doar pe timp de război, dar și pe timp de pace. Pandemia ne-a arătat felul în care, în situații de criză, femeile devin mai vulnerabile din cauza inegalităților de gen.

Femeile și fetele sunt în continuare afectate de consecințele negative ale pandemiei, în ceea ce privește povara responsabilităților de îngrijire, impactul economic, precum și implicarea lor la locul de muncă, etc. Războiul din Ucraina, o altă criză care afectează în mod dramatic femeile și fetele dar și bărbații, agravează și mai mult inegalitățile sociale, provocând suferință și discriminare.

În război, femeile luptă sau împreună cu copiii și persoanele în etate sunt forțate să-și părăsească casele, femeile își asumă rolul de susținătoare, îngrijitoare și reconstructoare naționale în timp ce se confruntă cu traume profunde. Însă, ele rămân invizibile, devin mai sărace, munca lor este ignorată, iar corpul lor devine armă de luptă și umilință.

Pe timp de criză și război, femeile și fetele sunt supuse unui risc mai mare să devină victime ale traficului de ființe umane, ale violenței sexuale și a exploatării sexuale. În același timp, bărbații sunt prinși în capcană masculinității toxice care perpetuează rolul bărbaților ca apărători ai patriei și sunt trimiși pe câmpul de luptă.

Feminismul ca mișcare politică și socială condamnă ferm și luptă împotriva discriminării, supunerii, violenței și a războiului în orice circumstanță. Războiul este cea mai brutală expresie a patriarhatului, alimentat de masculinitate toxică și misoginie. Războiul înseamnă violență, vulnerabilitate, discriminare, traumă, sărăcie, umilință și suferință.

Chiar dacă femeile sunt printre cele mai afectate de război și discriminare, acestea sunt sistemic și sistematic ignorate în procesele de luare a deciziilor, de restabilire a păcii și menținere a acesteia. Noi, fetele și femeile, suntem parte a acestei societăți și cerem să ne fie ascultate vocile.

Astăzi celebrăm această zi în mod feminist, în spirit de solidaritate și unitate împotriva războiului, agresiunii, nedreptății, discriminării și a patriarhatului. Opt martie înseamnă 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞, de a munci, de a trăi în pace și fără violență.

Noi, fetele și femeile din Republica Moldova, împreună cu bărbații aliați, cerem:

  • Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, inclusiv pe timp de criză și război.
  • Asigurarea unui dialog politic bazat pe respectarea demnității umane și a drepturilor omului.
  • Includerea femeilor la masa de negocieri și în procesul de restabilire și menținere a păcii.
  • Promovarea participării femeilor în procesele de luare a deciziilor de orice nivel pentru asigurarea păcii și stabilității.
  • Respectarea și asigurarea drepturilor femeilor și a necesităților acestora atât pe timp de război, cât și pe timp de pace.
  • Pedepsirea agresorilor și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de violență și discriminare.
  • Încetarea oricărei formă de violență în Ucraina și oriunde în lume.

Scrie un comentariu