Astăzi, 30 mai 2017, a fost lansat studiul ”Barometrul de Gen: Cum participă femeile și bărbații în politică și în procesele decizionale?„  în cadrul unei conferințe de presă.

Barometrul de Gen a fost realizat în perioada 3-16 septembrie 2016, pe un eșantion de 1115 persoane.

Astfel, potrivit studiului, în cadrul partidelor politice – ponderea femeilor în rândul membrilor este de 41,1%, iar a bărbaților – de 58,9%. Potrivit autorilor cercetării, practic, nu există date statistice despre membrii partidelor politice și este posibil ca evidențe în acest sens nici să nu existe.

Conform Barometrului, există mai mulți factori care descurajează femeile să se implice în politică, cum ar fi securitatea familiei, securitatea personală, lipsa de susținere, treburile casnice și altele. În cazul bărbaților nu există factori care să îi descurajeze.

Barometrul de Gen este primul studiu comprehensiv din Moldova, care abordează implicarea femeilor şi bărbaţilor în politică şi în procesele decizionale cu scopul de a elucida elementele specifice de gen în politică:

  • Atitudinea generală faţă de implicarea bărbaţilor şi femeilor în politică, în viaţa partidelor politice;
  • Intenţia de a candida, provocările caracteristice candidaţilor/telor, bărbaţi şi femei, în electorală;
  • Activitatea în calitate de aleşi/se locali/e, precum şi în luarea deciziilor (gradul de informare cu privire la procesul de dezvoltare comunitară, priorităţile locale de dezvoltare, implicarea la diferite etape ale actului decizional).

„În ultimii zece ani, percepțiile cu privire la rolurile tradiționale de gen nu s-au îmbunătățit semnificativ. Rezultatele sondajului de opinie arată că în anul 2016, 64% din respondenți erau de acord cu afirmația că responsabilitatea bărbatului este de a aduce bani acasă, iar a femeii de a avea grijă de familie și gospodărie, cu 3 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2006”, a punctat Alexei Buzu, directorul executiv  al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

De cealaltă parte, percepțiile cu privire la participarea femeilor în politică și procesul decizional au evoluat pregnant. Întrebați dacă în administrația publică, politică sau locul de muncă este de preferat să conducă bărbatul, femeia sau genul nu contează, aproximativ 72% din respondenți au ales ultima opțiune în 2016, cu 11 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2006.

Cu privire la implicarea bărbaților și femeilor în politică, cercetarea arată că cu cât funcția politică este mai importantă, cu atât crește preferința respondenților pentru un bărbat. Aproximativ 10,8% din respondenți afirmă că pentru funcția de președinte al Comitetului de părinți la școală ar prefera un bărbat, în timp ce 31,6% ar opta pentru o femeie. În funcția de director de școală, 17,8% respondenţi ar da întâietate unui bărbat, iar 23,5% – unei femei. Funcția de primar este asociată preponderent cu genul masculin (33,2% optează pentru un bărbat și doar 11,7% ar accepta o femeie). Cel mai mare decalaj a înregistrat opţiunea pentru funcţia de președinte al țării – 40,5% din respondenţi ar prefera un bărbat în fruntea statului și doar 7,6% – o femeie.

Concluziile formulate în Barometrul de Gen sunt bazate pe realizarea a trei cercetări în care au fost vizaţi alegători, candidaţi și aleși locali, femei și bărbaţi. În primul rând, Barometrul de Gen a implicat chestionarea populaţiei generale din RM prin intermediul unui sondaj naţional reprezentativ, pe un eșantion de 1115 persoane, în vârsta de 18+ ani. A doua componentă a Barometrului de Gen a presupus chestionarea candidaţilor/candidatelor la alegerile generale locale în iunie 2015. Aceasta a contribuit la clarificarea provocărilor specifice ale campaniei electorale și activităţii de partid pentru femei și bărbaţi. A treia componentă a studiului a vizat elementele specifice în activitatea femeilor și bărbaţilor, aleși locali.

Cercetarea a fost realizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul programului ONU „Femeile în Politică”. Programul este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Cercetarea a fost realizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul programului ONU „Femeile în Politică”. Programul este implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei.

Sursa: www.curentul.md,  www.progen.md

Sursa foto: www.progen.md

Scrie un comentariu