Studenții, profesorii și specialiștii din domeniul securitate și apărare vor avea acces la prima resursă de acest fel în limba română – manualul „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare”, care a fost lansat pe 2 noiembrie la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.
Acest manual va fi folosit în cadrul activității didactice a Academiei Militare pentru instruirea continuă a studenților, personalului Academiei Militare, personalului Forțelor Armate pentru participarea în operațiuni de menținere a păcii, instruirea ofițerilor, subofițerilor și sergenților Armatei Naționale. „Manualul are drept obiectiv major de a construi o înțelegere comună privind dimensiunea de gen în sectorul de securitate, care este un subiect nou pentru mulți membri ai forțelor armate și generează discuții controversate la această temă.
Puțini cunosc că luarea în considerare a perspectivei de gen în activitatea profesională înseamnă planificarea misiunilor și sarcinilor, crearea strategiilor și politicilor, ținând cont atât de nevoile femeilor, cât și de nevoile bărbaților”, a spus Natalia Albu, autoarea publicației. „Prin consolidarea cunoștințelor în domeniul egalității de gen, avem ca scop continuarea progresului în implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate ONU privind rolul femeilor în domeniul păcii și securității în Republica Moldova”, a spus Asya Varbanova, Reprezentanta interimară UN Women.
Chiar dacă femeile reprezintă 52% din populația R. Moldova, ele rămân a fi subreprezentate în domeniul păcii și securități. Din numărul total al persoanelor angajate în armata națională doar 37% sunt femei. Doar 3% dintre factorii de decizie din cadrul armatei naționale sunt femei. Pe lângă aceasta, situațiile de conflict afectează în mai mare măsură femeile, ele figurând mai mult și în calitate de victime ale crimelor de război.
Din anul 2012 Academia Militară a început să accepte studente la studii. Manualul „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare” a fost elaborat cu suportul UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egaliatatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei, în colaborare cu Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.
Foto: UN Women/Ramin Mazur Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Embassy of Sweden in Chisinau, Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Asya Varbanova, Natalia Albu
Sursa: www.unwomenmoldova.md