Chișinău, 25 noiembrie 2017 – Parlamentul a aderat la Campania globală „16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete”, lansată vineri la un concert de muzică clasică a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

”Să ne unim eforturile în această campanie globală de activism împotriva violenței, indiferent cine suntem politicieni, reprezentanții ai societății civile, ai mediului de afaceri. Să nu lăsăm copiii să-și vadă mamele și surorile agresate, să nu-i lăsăm să tolereze acte de violență pentru că asta îi face complici. Să fim puternici împotriva violenței!”, a spus vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă.

37904797454_7fb4f6b6ad_k

În linii mari, Republica Moldova este aliniată din punct de vedere legal la cele mai avansate principii, strategii și obiective în acest domeniu. Astăzi, sarcina noastră a tuturor este să punem pe roate aceste principii și să le facem funcționale în interesul comunităților din Republica Moldova. Este foarte important să încurajăm femeile să denunțe violența și să nu tolereze sub nicio formă actele de agresiune”, a menționat Vicepreședintele Parlamentului.

24749934448_6146605be0_b

În discursul rostit, Coordonatoarea rezidentă a ONU și Reprezentanta Permanentă a PNUD, Dafina Gercheva, a condamnat toate formele de violență la care sunt supuse femeile și fetele. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller a vorbit despre necesitatea ratificării de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, totodată, recomandând Guvernului să ofere mai mult sprijin victimelor violenței.

La evenimentul organizat de ONU și Ambasada Suediei în Republica Moldova, sub egida Parlamentului și Guvernului, a fost lansată o campanie on-line de colectare de fonduri pentru o femeie supraviețuitoare a violenței, Maria Scorodinschi.

Potrivit statisticilor oficiale, în 2017, în Republica Moldova, 549 de femei și 45 de copii au fost supuși violenței domestice. Pe parcursul anului curent, au decedat din cauza violenței domestice 15 femei și 2 copii.

În perioada campaniei globale ”16 zile de activism împotriva violenței față de femei și fete”, Parlamentul Republicii Moldova aLEGE o viață fără violență, organizând mai multe acțiuni de informare, control parlamentar și solidarizare cu femeile și fetele împotriva violenței. 10 forumuri regionale în toate zonele țării sunt platforma pe care autoritățile și societatea civilă au examinat situația privind violența în familie și consecințele acesteia. În decembrie, urmează să fie organizată de către Parlament o audiere publică a Raportului anual privind combaterea violenței domestice și mai multe acțiuni de solidarizare împotriva violenței față de femei și fete.

Mai multe fotografii din cadrul evenimentului pot fi vizionate AICI și AICI.  Filmarea video poate fi accesată AICI.

Sursa: www.parliament.md

Scrie un comentariu