Platforma pentru Egalitate de Gen susține poziția Grupului de Inițiative Feministe din Moldova (GIFM) față de o serie de probe din cadrul manifestației publice sportive Olympic Fest, organizate de către Comitetul Național Olimpic. Departe de a promova sportul ca și activitate inclusivă, aceste probe sunt concepute în baza unor criterii sexiste și discriminatorii.

Olympic Fest va avea loc sâmbătă, 20 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, cu începere de la orele 15:00 și potrivit paginii oficiale este cel mai sportiv eveniment al anului. Mai multe detalii despre competiții vedeți aici.

În cadrul Olympic Fest va fi dat startul pentru următoarele competiții:

  • Campionatul mamelor la alergat cu cărucioare
  • Campionatul bebelușilor care merg de-a bușilea (copii până la 11 luni)
  • Campionatul băiețeilor la mers cu bicicleta/tricicleta (băieței cu vârsta 3-5 ani)

Iar o fotografie din anul 1982 a inspirat organizatorii evenimentului să lanseze

  • Campionatul fetelor la alergat cu cărucioare (fetițe cu vârsta 3-5 ani).

Olympic Fest

Olympic Fest

Astfel, „Campionatul mamelor la alergat cu cărucioare” nu doar denotă o idee extrem de periculoasă de a face sport, nerecomandabilă mamelor sau taților, dar și una sexistă. Campionatul sugerează că îngrijirea copiilor mici este o datoria exclusivă a femeilor, iar tăticilor le este destinat doar să facă parte din „echipa de susținere”. Reprezentarea relației inegale dintre părinți ca și normalitate transmite un mesaj deosebit de inechitabil și injust. Îngrijirea copiilor este sarcina egală a ambilor părinți, și este reponsabilitatea tuturor autorităților publice să promoveze prin activitatea lor egalitatea de gen. În plus, părinții, în special mamele, trebuie să își permită să facă sport în condiții sănătoase și sigure, fără a purta simultan și grija pentru siguranța copiilor.

Olympic Fest

Olympic Fest

Competiție pentru mămicile de păpuși?!

La fel de sexistă este și inițiativa organizatorilor de a segrega pe bază de sex și pe copiii care urmează să participe la competiție, fetițelor fiindu-le rezervat (surpriză!) același „tip de sport” ca și femeilor – alergatul cu cărucioarele. Ca să nu existe vreun dubiu în legătură cu posibilitatea fetițelor de a avea alte ocupații decât jocul cu păpușile sau de a visa la alte realizări de viitor decât aceea de a deveni mamă, organizatorii asigură că „Nu doar mamele vor putea alerga la cursa cărucioarelor, ci şi fetiţele. Facem o competiţie specială pentru cele mai micuţe şi grijulii „mămici”… de păpuşi.” Această abordare este discriminatoare, contribuind la internalizarea sexismului de la o vârstă fragedă, precum și la marginalizarea fetițelor care nu se regăsesc în jocul cu păpușile. În loc să încurajeze creativitatea copiilor, în special a fetițelor, organizatorii le limitează la o activitate ne-sportivă și care nu dezvoltă aptitudini fizice deosebite.

Olympic Fest

Olympic Fest

Ciclism doar pentru băieți și bărbați?!

Singurul tip de sport cu adevărat olimpic propus de către organizatori, și anume mersul pe bicicletă, este rezervat în exclusivitate băiețeilor. În descrierea evenimentului se menționează însă că aceasta este o „competiţie neobişnuită pentru băieței”, ceea ce apare cel puțin bizar: ciclismul este de fapt un tip de sport olimpic foarte popular, spre deosebire de alergatul cu cărucioarele – în realitate o practică contestabilă și care creează o serie de riscuri atât pentru copil, cât și pentru persoana care împinge căruciorul și trecători.

Pentru a organiza un eveniment cu adevărat sportiv, lipsit de prejudecăți sexiste, și prietenos familiilor cu copii, Comitetul Național Olimpic s-ar putea inspira din propunerile nenumăratelor evenimente sportive pentru amatori care au loc în lume: maratoane urbane, curse de speed walking, skate-boarding, role, sărit cu coarda, gimnastică, treasure hunt, cățărat, ciclism, curse pe tricicletă sau trotinetă etc. fără a discrimina participanții pe criterii de sex în distribuția lor pe tipuri de probe.

Text de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova (GIFM).

Sursa: www.diez .md

Scrie un comentariu