Scopuri bine propuse și determinate, multă muncă și perseverență nu au decât să aducă roade bune. Acestea sunt concluziile la care ajungi în urma unei discuții cu primara satului Scoreni, raionul Strășeni, Svetlana Tabacari. Este în această funcție pentru al doilea mandat și a reușit să schimbe cu mult lucrurile spre bine. Tot ea este cea care ține în frâu tot ce se face în sat, nu-i scapă nimic printre degete și cunoaște problemele celor 4000 de locuitori pentru care lucrează zilnic.

„Începem cu anul 2011, atunci când am intrat în campanie electorală toată țara. Am avut parte de o echipă destul de bună și ne-am gândit că este necesar să facem o schimbare în societate. Marele noroc a fost că eu am lucrat în funcția de secretară a consiliului local Scoreni pe parcursul mai multor ani. Toate problemele îmi erau cunoscute, eu sunt băștinașă a satului Scoreni. Îmi dădeam bine seama că sunt multe obiective, lucruri care trebuiau implementate pentru cetățeni. Ideea nu a venit de la mine, am avut nişte colegi care au zis: trebuie să încercăm. Atunci am selectat consilierii cei mai buni cărora la mulţumesc și din turul doi am reușit deoarece eram prea mulți. Am dus funcţia şi de primar şi de secretar al consiliului pe parcursul a mai multor luni, a fost destul de complicat, dar având în spate o echipă bună, colegii, am reușit să facem ca lucrurile să meargă perfect. Iată așa s-au început lucrurile. Ne-am dat seama că este foarte mult de muncit, ne-am dat seama că în teritoriu sunt multe obiective. De unde începem? Ce facem? De unde începem să căutăm bani, dar banii e complicat să vină deodată, trebuie să aplici la nişte proiecte și am început să muncim”.

Sunt aproape șase ani de când este în funcția respectivă, lucrurile au evoluat spre bine și lumea deja cunoaște cine este Svetlana Tabacari, însă, calea până la această reușită a fost una lungă.

„A fost complicat atunci când s-au început nişte proiecte şi eu mergeam la toate serviciile desconcentrate unde trebuie să ridici nişte avize de racordare, acte. De câte ori am intrat undeva, primul cuvânt era: dă cine sunteți dvs? Da de unde v-ați luat? Suntem în funcţie! Nu am venit să cer ceva pentru mine personal, lucrăm toată lumea pentru societate. Avem nevoie de servicii, o să veniţi şi o să le faceți. Pentru asta suntem, nu? Şi atunci când eşti insistentă, câteodată, nu eram obraznică, eram insistentă și nu o făceam pentru mine personal, o făceam pentru cetățeni și o făceam destul de delicat. Îmi plăcea, indiferent la ce oră mă întorc şi de unde mă întorc. Noi lucram și cu Ialoveni, cu Strășeni, la Chișinău de câteva ori pe zi puteam să merg la un minister pentru a ridica careva acte. Dar bucuria cea mare era seară când te întorci şi îţi dai seama că ai reușit şi ai nişte realizări, am adus nişte acte necesare, sau am finalizat un proiect. Acesta este rezultatul doar la o zi, dar când se adună anii şi se văd nişte rezultate mult mai importante, unde se văd nişte obiective care sunt palpabile. Am reuşit şi am renovat, reabilitat grădiniţă, căminul cultural, am construit drum spre biserică, reparaţie la primărie. Sunt nişte obiecte cu care ne mândrim”.

Campanii electorale ușoare nu sunt niciodată, însă atunci când în concurs intră și o femeie, unii se mai uită bănuitor. Pe unii i-ar deranja acest fapt, nu și pe dna primară de Scoreni. Zice că firea ambițioasă a ajutat-o să treacă cu ușurință peste aceste obstacole.

„Chiar când eram în campania electorală cineva din foștii colegi erau şocaţi, erau şi bărbaţi și femei. Mi-au zis: nu ştim dacă este o chestie a unei femei. Trebuie să-ți cauţi de chestiile tale. Nu știm dacă vei face față la ceea ce îndrăznești.Până la urmă totul depinde de caracterul omului şi am zis că toate realizările a unui cetățean, a unui om depind de scop, dacă are un scop bine determinat. Nu vreau să zic că a fost greu de ajuns în fotoliu, dar atâtea replici și obiecții am avut. Am auzit în teritoriu: dacă am ajuns să fim conduși de o femeie. Dar am primit chestii asta așa liniştit, poate eu sunt ambițioasă, nu prea obraznică, dar trebuie omul să demonstreze că el este bun și are rezultate. Nu trebuie mai mult nimic să facem, noi trebuie doar să muncim. Au trecut câţiva ani, pe parcursul la vreo 3,6 ani au fost realizate foarte multe obiecte în teritoriu și la sfârşitul mandatului ne-am întâlnit foarte normal cu cetățenii din sat”.

Svetlana Tabacari susține că femeile se implică foarte mult în ultimul timp în viața publică, lucru care nu poate fi trecut cu vederea, se muncește mult și se depun eforturi maxime, „laurii însă, tot partea masculină îi strâng”.

„În ultimul timp, femeile s-au implicat foarte mult în activități de conducere, dar să vă zic altceva: am înțeles că femeile muncesc foarte bine, dar tot ne conduc bărbații. Doar să nu să se supere bărbații, avem bărbați foarte activi, deştepţi, buni, dar într-adevăr sunt puţine doamne care ar putea să ia o decizie hotărâtă. Eu mă strădui să particip absolut acolo unde pot să fur ceva bun, nişte cunoştinţe noi, lucruri bune și să văd ce potențial au femeile. Femeile sunt foarte active, sunt cu gândul spre a realiza nişte lucruri. Femeia se simte că poate un pic, sau este considerată în societate că este mai slabă ca un bărbat și aici apare un instinct invers, trebuie să demonstreze că este un pic mai puternică decât un bărbat. Asta ne face să fim mai tari, mai îndrăzneţe”.

În Consiliul local din Scoreni sunt doar trei doamne și 10 bărbați, iar majoritatea instituțiilor sunt conduse de către femei. Este echilibru de gen sau nu, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți.

„Să mă refer la satul Scoreni: în primărie avem doar doamne, directorul liceului este doamna, directorul Centrului de Sănătate este doamnă, la oficiul poștal este o doamnă. Nu vreau să zic că avem direct matriarhat, dar se munceşte foarte mult și rezultatele sunt foarte bune. Conlucrăm foarte bine cu consilierii care sunt bărbați, avem doar trei doamne. Mă mândresc cu ei, avem o conlucrare sănătoasă, consilierii mă stimează și mă ascultă. Noi suntem egali, egali în drepturi, fapte”.

„Câte capete, atâtea și păreri”. Proverbul dat poate fi aplicat în orice localitate, lucru care ne dă de înțeles că nu e ușor să mânuiești 4000 de locuitori.

„În teritoriu nu este așa de simplu de lucrat. În sat sunt 4000 de locuitori, cineva este foarte mulţumit, cineva nemulţumit, dar dacă l-ai întreba care este motivul, nu cred că l-ar putea spune. Asta doar așa, mai persistă și invidia. Se vede omul care este deschis, dispus pentru nişte lucruri pozitive. Lumea nu este deprinsă, cum poţi să lucrezi aşa fără să furi nimic”

Unul dintre cele mai de succes proiecte pe care a reușit să-l implementeze chiar din primul mandat este drumul către localitate, unul modern și bine aranjat. Au urmat renovări masive la grădiniță, primărie și o casă de cultură care era aproape în ruine. Totodată, s-a reușit amenajarea unor terenuri pentru odihnă și reparaţia unor drumuri din sat și desigur implementarea unui proiect pentru a ilumina toată localitatea.

Să muncești pe câteva fronturi nu este așa de ușor, însă, marele noroc al Svetlanei Tabacari este familia, cea care o susține și care se implică activ în munca acesteia.

„Este destul de complicat, noi ne dedicăm o zi întreagă. Asta înseamnă deplasări la volan, sau alături. Este foarte greu. Atunci când ajungi acasă îţi pare că nu mai ai putere, dar vezi că este familia, sunt nişte necesități pe care trebuie să le faci, în afară de tine nu le va face nimeni. Aşa se porneşte a doua răsuflare, te concentrezi şi se încep chestiunile de gospodărie. Și mai mult, nu știu cum la alții, dar la mine, foarte mult se implică în serviciul meu cei de acasă. Chiar vreau să mulţumesc şi soţului şi copiilor, se implică foarte mult și mă ajută. E complicat, dar totuși depinde de voință, de energie, dacă vrei le reuşeşti pe toate”.

În concluzie, Svetlana Tabacari îndeamnă toate femeile să se implice activ în viața publică deoarece dețin toate calitățile necesare pentru a face față marilor provocări…

„Cu mare drag am să vin cu un mesaj pentru toate doamnele. Dragi doamne, domniţe, domnişoare, să știți că voi sunteţi cele mai bune, cele mai deştepte, cele mai frumoase, aveți capacități enorme, doar trebuie de valorificat tot ce avem noi. Avem putere, avem inteligență, doar să aveți încredere în puterea dvs. Să ştiţi că atunci când aveţi un scop bine determinat și mergi spre el o să aveţi rezultate. Aşa că toate doamnele, se încep alegerile locale, se încep și alegerile parlamentare, toată lumea la alegeri și primele pe liste să fie doamnele noastre din Republica Moldova”.

Sursa: www.realitatea.md

Scrie un comentariu