Platforma pentru Egalitate de Gen și Centrul de Ghidare în carieră, Universitatea de Stat din Moldova vă invită respectuos la Dezbaterea Publică cu tema: ”Putem folosi sau nu, pe lângă forme de masculin, și formele de feminin pentru funcții și profesii?”

Folosirea cu precădere a denumirilor de profesii și funcții la masculin atestă o inflexibilitate socio-lingvistică și nu mai reflectă, în perioada post-sovietică, nici realitatea socială, nici realitatea lingvistică.

Necesitatea folosirii formelor feminine de funcții publice și de profesii rămâne o problemă lingvistică, mai mult ca atât, apare necesitatea de a privi real la evoluția societății și a mentalității colective sub aspectul egalității de gen.

Problema folosirii unor denumiri de funcții publice și de profesii atât la masculin, cât și la feminin se simte tot mai acut în ultima perioadă în spațiul public, iar discuțiile fiind contradictorii din multiple cauze, solicită o elucidare imparțială.

De ce avem nevoie de acceptarea în dicționare, ulterior, în actele normative, a schimbărilor normelor lingvistice care țin de controversa masculin-feminin în denumirea de funcții publice și de profesii și pe ce poziție se situează  Academia de Știință a Moldovei? Aceasta și alte aspecte ale problemelor lingvistice de gen vor fi discutate în cadrul dezbaterii publice.

Evenimentul va avea loc, vineri 10 martie 2017, începând cu ora 10:00, în incinta Centrului de Ghidare în carieră USM, str. Mihail Kogălniceanu, 65. Vă rugăm să confirmați prezența Dvs. sau a persoanei delegate de Dvs. la adresa electronică secretariat.platformadegen@gmail.com  Persoana de contact: Alina Andronache, 069668931.

Acest eveniment este realizat de A.O. ”Gender- Centru”, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Scrie un comentariu