Sunt mai mult de 18 ani de când Olga Patlati este președinta unei asociații care luptă pentru drepturile femeilor. Motivația ei este simplă: „să nu fim indiferenți față de ce se întâmplă-n jur”. Chiar dacă uneori și-a pus viața în pericol, specialista a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să ajute pe fiecare dintre cele peste 13 mii de femei care au trecut pragul asociației în acești ani.

Săptămânal, președinta asociației și colegii ei organizează lecții, seminare, atât pentru elevi, cât și pentru adulți. „Un motiv al violenței domestice este alcoolul. Aproximativ în 70% din cazurile de violență, agresorul este în stare de ebrietate. Agresorul folosește foarte des alcoolul și evident că sistemul lui nervos este deja deteriorat și nu doar sistemul nervos, dar și psihicul.” Olga Patlati.

Este important ca femeile să fie active în toate sferele, inclusiv în politică, spune capul organizației. „Anume în acest domeniu ele au posibilitatea să participe la decizii. Pentru a soluționa corect problemele cu care se confruntă societatea și țara noastră, noi trebuie să fim active”, menționează Patlati care mai lucrează ca și profesoară de fizică la Colegiul Politehnic din municipiul Bălți.

Asociația Obștească „Onoarea și Drepturile Femeii Contemporane” a fost creată în anul 2000.

Beneficiari ei sunt persoanele din zona Centru-Nord a Republicii Moldova.

Captură-de-ecran-din-2018.10.25-la-10.15.34

A oferit peste 33 de mii de servicii

Înainte de a lucra la colegiu, specialista a predat la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți. De profesie este fiziciană și înainte de a fi profesoară, opt ani, Olga a lucrat ca ingineră la Institutul de Cercetări Științifice de pe lângă Uzina Răut, mun. Bălți. În același timp, femeia a administrat asociația, pentru că are și cunoștințe juridice. „Îmi place exactitatea și frumosul”, își justifică alegerea făcută.

Potrivit specialistei, violența în familie este o premisă a traficului de ființe umane. Cu toate acestea, în ultimii ani se atestă un număr mai mic de victime ale traficului de ființe umane. „În primul rând, lumea este mai informată. În al doilea rând, nu are loc plecarea ilegală peste hotare”, explică specialista, menționând că, de la fondarea asociației până în anul 2007, exista câte o victimă a traficului de ființe umane pe lună.

Olga Patlati este o luptătoare. Calitatea de lideră a moștenit-o de la tatăl ei care, la fel, a fost un lider și a luptat pentru dreptate, iar mama a fost psihologă, fără studii – „cu dar de la Dumnezeu”. „Am văzut un exemplu frumos în familia mea. Întotdeauna mi-am dorit ca nu doar acasă la mine să fie o armonie, dar și-n societate”. Prin urmare, asociația și-a propus, pe lângă lupta cu traficul de ființe umane și violența în familie, să creeze o platformă de prevenire a migrației. „Dorim ca tinerii să se realizeze la baștină, să aibă oportunități ca să revină acasă și țara să rămână vie”.

Anul trecut, 10 871 de persoane s-au adresat la poliție în legătură cu violența domestică. Doar 2 909 au fost înregistrate. În perioada 16 mai – 30 noiembrie 2017, poliția a eliberat 2 161 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali. Din numărul total de agresori aflați la evidența organelor de poliție, 5 221 de persoane sunt bărbați și 200 sunt femei.

Sursa:  intreviul în intregime il puteti citi aici: www.reportaje.moldova.org

Scrie un comentariu