IREX Europa, organizație publică din Franța și partener național al Fondului Ucrainean pentru Femei pune în aplicare o inițiativă care își propune să sprijine și să consolideze abilitățile de advocacy la femeile tinere, promovarea drepturilor femeilor în țara lor. Această inițiativă va dura 2 ani, cu participarea a 5 țări din regiunea Europei de Est și cu sprijinul Uniunii Europene.

În cadrul acestei inițiative, se invita la instruire juriștii și juristele, care activează în domeniul drepturilor femeilor și fetelor și care oferă sprijin direct apărătoarelor drepturilor omului care activează întru apărarea drepturilor femeilor și fetelor.

OPORTUNITĂȚI

Instruirea pentru juriști și juriște include:

  • O sesiune de instruire de 2 zile cu experte în dimensiunea de gen cu experiență în apărarea drepturilor femeilor și fetelor în instanțele de judecată. Instruirea va avea loc la Chișinău  în perioada 8-9 noiembrie 2018 și se va concentra pe discutarea cazurilor complexe legate de protecția drepturilor omului în Moldova (pe teren), în special protecția drepturilor femeilor și fetelor.
  • Instruire de 5 zile la Strasbourg, Franța, cu o expert/expertă internațională în drepturile omului. Tematica instruirii va fi procedurile Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), pregătirea și depunerea cererilor în fața Curții, în special în cauzele cu drepturile încălcate de terți (nu de organele statului). În cursul instruirii, participanții/ele vor avea ocazia să viziteze CtEDO și să se întîlnească cu reprezentanții săi. Datele planificate de instruire: 18-23 noiembrie 2018.

Se așteaptă că, la întoarcere, participanții/ele instruirii să își transmită cunoștințele colegilor/elor. Participanții/ele vor beneficia de 1 an de mentorat de la juriștii/ele experimentate din organizație internațională.  Suportul de mentorat va include asistență în pregătirea dosarelor, în special în cazurile legate de protecția drepturilor ridicate de terți (organizații neguvernamentale), de CtEDO, precum și de consiliere referitor la proceduri și norme juridice.

DESPRE VOI

Se invita juriștii/ele praticieni/e care:

  • Au experiență în apărarea drepturilor femeilor și fetelor la nivel național;
  • Se specializează în pregătirea și depunerea dosarelor la CtEDO (de preferință, au o experiență anterioară). Din punct de vedere profesional, sunt meniți/te să apere drepturile fetelor și femeilor la CtEDO (ideal, au deja o astfel experiență);
  • Pregătiți/te să participe la ambele traininguri, să beneficieze de asistență de mentorat și pe parcursul următorului an, în mod voluntar, (în afara activității principale) să ofere asistență juridică femeilor și fetelor în procesarea și depunerea documentelor relevante la CtEDO.

Pentru a participa în inițiativă sunt invitați/te juriștii/le praticieni/e din toată Moldova. Doritorii/oarele de a se implica sunt invitați/te pînă la  28 octombrie 2018 să completeze formularul la adresa  următoare din link.

IMPORTANT

Echipa proiectului va depune toate eforturile pentru a asigura siguranța comunicării cu solicitanții.

Sursa: www.moldova-today.com

Scrie un comentariu