Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău au lansat o campanie de promovare a inițiativei #EaDecide (#She decides) în Republica Moldova.

În acest sens, la 11 aprilie curent, în cadrul unui club de presă actorii implicați în campania de promovare a inițiativei #EaDecide (#SheDecides) au vorbit despre obiectivele și beneficiile care le aduce această inițiativă pentru femeile din Republica Moldova, dar și despre importanța respectării drepturilor femeilor și fetelor, în special dreptului la sănătatea sexuală și reproductivă.

Inițiativa globală #EaDecide (#SheDecides) a fost instituită pe 2 martie 2017 și întrunește împreună reprezentanți a mai mult de 45 țări, inclusiv și Republica Moldova, care sunt membri ai guvernelor, parlamentari și reprezentanți ai societății civile, care și-au exprimat susținerea pentru drepturile femeilor.

În cadrul discuțiilor, Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, care a reprezentat Moldova la conferința de lansare a inițiativei #EaDecide pe 2 martie la Bruxelles, a reiterat importanța participării Republicii Moldova la această inițiativă.

„Doar împreună, cu implicarea tuturor instituțiilor publice centrale și partenerii de dezvoltare, consolidându-ne eforturile, vom putea asigura ca fiecare fată și femeie din țara noastră să se bucure de programe și servicii ce țin de sănătatea sexuală, reproductivă și de planificare a familiei”, a declarat Stela Grigoraș.

„Când femeile au acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă și le sunt respectate drepturile sexuale și reproductive, ele pot să ia decizii corecte în ceea ce ține corpul și bunăstarea lor. UNFPA, ca parte a inițiativei #EaDecide, împreună cu partenerii s-a angajat să asigure ca toate fetele și femeile din Republica Moldova să-și poată realiza dreptul la decizii informate cu privire la sănătatea și viața lor.”, a subliniat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău a apreciat angajamentul autorităților din Moldova privind respectarea drepturilor femeilor.

„Republica Moldova a înregistrat progrese pe parcursul ultimilor ani ce ține de asigurarea drepturilor femeilor și egalitatea de șanse, însă mai avem de muncit, iar #She decides este o declarație foarte puternică pe care noi toți ne-o asumăm”, a menționat Signe Burgstaller.

„O societate deschisă este societatea care va asigura implicarea tuturor femeilor și fetelor în procesul de luare a deciziilor. În Republica Moldova, atât fetele și femeile, cât și băieții și bărbații ocupă un rol important în dezvoltarea țării”, a reiterat Însărcinatul cu Afaceri al Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans.

Inițiativa #EaDecide (#SheDecides) se axează pe sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special pe planificarea familiei, în calitate de fundament pentru asigurarea egalității de gen, abilitarea femeilor și dezvoltarea economică atât a femeilor, cât și bărbaților. Ea vine să susțină drepturile femeii, în special legate de sănătatea sexuală și reproductivă, axându-se pe dreptul femeii de a hotărî pentru sine, în mod liber, în ce moment și câți copii dorește să aibă. Moldova, ca parte a acestei mișcări, s-a angajat să asigure suport pentru toate femeile și fetele, ca ele să-și poată realiza drepturile, inclusiv dreptul de a lua decizii informate privind viața și sănătatea lor.

Sursa foto: www.mmpsf.gov.md

Scrie un comentariu