50 de femei din întreaga țara au fost selectate și au participat în această lună, la Academia de Leadership Feminin pentru Pace.Un program dedicat femeilor care vor să-și dezvolte abilități de leadership și să se implice în promovarea păcii la nivel comunitar.

IMG_0207

Academia a combinat discuții și activități de grup, care au acoperit o gamă largă de subiecte relevante pentru dezvoltarea capacităților de leadership feminin.

Nina Lozinschi, manageră de proiecte, Genter-Centru, a menționat în cadrul Academiei, că femeile lidere au un rol crucial în promovarea unui răspuns eficient și echitabil la crize, pentru că ele au abilități și competențe specifice, cum ar fi empatia, comunicarea și rezolvarea de probleme. „ …ați fost selectate să participați în cadrul Academiei deoarece sunteți modele pentru alte femei și fete. Vă încurajăm să vă asumați roluri de leadership și să vă implicați în procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile.” 

Participantele au învățat despre comunicarea eficientă, stereotipuri de gen, discriminarea și inegalitatea de gen în educație, la locul de muncă și în societate în general.

IMG_8865

La eveniment au participat și reprezentante ale UN Women. Astfel, Evghenia Hiora, ofițeră de programepentru Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, a felicitat participantele pentru faptul că Academia le oferă resursele și sprijinul necesar pentru a-și dezvolta abilitățile de leadership și pentru a-și asuma roluri active în promovarea păcii și securității în societate: „ … Academia este o lecție de promovare a egalității de gen și creare a unui mediu inclusiv. E minunat că aveți această oportunitate, căci doar astfel,  vom putea contribui la combaterea stereotipurilor de gen și a inegalităților care încă există în societate.” 

Formatoarele au avut grijă ca instruirea să fie una  interactivă, cu studii de caz, discuții și exerciții practice care să le permită participantelor să-și aplice abilitățile în situații reale de leadership.

Valentina Bodrug-Lungu, Președinta Gender-Centru, formatoarea sesiunii privind egalitatea de gen în situații de criză, a menționat că oricine, indiferent de gen, poate trece prin diferite situații de stres legate de diversitatea de gen: probleme legate de egalitatea de gen, stereotipuri de gen, discriminare, violență în bază de gen și multe altele. „Atât femeile cât și bărbații pot fi afectați de stereotipurile de gen care le impun anumite roluri și așteptări sociale. Iată de ce este important să conștientizăm aceste probleme și să lucrăm împreună pentru a promova egalitatea de gen și a crea un mediu în care toți oamenii să se simtă respectați și valorizați, indiferent de genul lor.”  

Participantele, au avut ocazia să întâlnească și să lucreze alături de femei lidere din diverse domenii și industrii care au făcut schimb de experiențe, au oferit sfaturi utile și feedback constructiv pe parcursul programului.

IMG_1169

Iar după sesiunile de dezvoltare a proiectelor, participantelor li se va oferi oportunitate de a primi finanțare, pe bază de concurs, pentru desfășurarea activităților în comunitățile din care vin sau activează. Aceste activități ar putea include campanii de informare, educaționale, activități de dezvoltare rurală/locală împreună cu cetățene din Ucraina care se află în comunitate, evenimente culturale/sociale de integrare.

Academia a fost desfășurată în cadrul proiectului „Acțiune umanitară feministă și localizată”, implementat de Gender-Centru sub umbrela Platformei pentru Egalitate de Gen, finanțat de Guvernul Elveției și organizațiile partenere ale UN Women, prin intermediul proiectului „Femei în sprijinul femeilor: sporirea leadership-ului și rezilienței femeilor afectate de criză prin inițiative comunitare”.

Pentru informații suplimentare:
Inga Stegarescu,
inga.stegarescu@gmail.com
069269684

Comentarii sunt blocate.