Marți, 12 septembrie 2017, Biblioteca Municipală „E. Coșeriu”/Centrul de Excelență Profesională  Bălți a organizat „Iarmarocul Comunității”, în cadrul căruia  au fost prezentate cele mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile publice din Regionala Centru-Nord, evidențiind colaborarea de succes cu parteneri  locali și naționali din sectorul public și privat și a voluntarilor din comunitate, precum și rezultatele impresionate obținute grație activităților de Advocacy.

În cadrul acestui eveniment, Platforma pentru Egalitate de Gen a participat cu expoziția mobilă de caricaturi ”Egalitatea de gen pe înțelesul tuturor” cu scopul de a informa și sensibiliza opinia publică privind dreptul la egalitate și neadmiterea discriminării prin perpetuarea expresiilor sexiste.


Sursa video: www.balti.md

Stereotipuri de gen pot fi periculoase și pot constitui un obstacol pentru respectarea drepturilor omului. Deseori persoanele discriminează sau sunt discriminate în diverse contexte din viața personală, profesională sau socială, cu consecințe și impact negativ pe termen lung.

Utilizarea din obișnuință a expresiilor sexiste bazate pe stereotipuri, au un impact negativ asupra stării de bine a fiecărei persoane, datorită câtorva consecințe: subestimarea unui gen; asocierea cu anumite modele, care sunt susținute de majoritatea populației; limitarea în alegere; inhibarea potențialului uman prin interzicerea de a se realiza într-un domeniu diferit așteptărilor celor din jur; violență în familie etc. Deseori aceste consecințe se produc inconștient, cu buna intenție de a respecta tradițiile, rolurile de gen și un echilibru social armonios, în care există un scenariu strict si concret.

Platforma pentru Egalitate de Gen și-a propus să expună expresiile sexiste în caricaturi, cu includerea explicațiilor de ce nu este corect să utilizăm astfel de expresii.

Evenimentul este organizat cu efort conjugat şi în parteneriat de mai multe organizaţii – membre ale Platformei pentru  Egalitate de Gen în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen în Republica Moldova” cu suportul financiar oferit de  Fundaţia Est-Europeană în cadrul Proiectului „Femeile în politică”, implementat în parteneriat cu UN Women, PNUD Moldova şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu susținerea Guvernului Suediei.

Sursa foto: www.balti.md

Scrie un comentariu