La 13 și 14 iunie 2018, la Tirana (Albania), Oficiul Regional pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) a organizat, în colaborare cu Ministerul Europei și Afacerilor Externe din Albania, un seminar regional privind egalitatea de gen intitulat „Reprezentări politice ale femeilor în țările din Europa Centrală și de Est”.

JPEG - 110.1 ko

Seminarul a fost deschis de către Mimoza Halimi, directoarea generală a afacerilor politice și strategice a Ministerului Europei și Afacerilor Externe din Albania; Rennie Yotova, directoarea BRECO și Christina Vasak, ambasadoarea Franței în Albania.

Acest seminar s-a bazat pe un format triunghiular care reunește actorii instituționali, societatea civilă și lumea academică din cele șase țări membre ale regiunii (Albania, Armenia, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova și România), precum și corespondenții naționali ai Francofoniei din aceste țări. Republica Moldova a fost reprezentată de către doamna Zoia Jalbă de la A.O. „Onoarea și Drepturile Femeii Contemporane” (ODFC) din mun. Bălți, care este organizație membră a Platformei pentru Egalitate de Gen.

JPEG - 114.3 ko

Prima sesiune a evaluat în diferitele țări reprezentate, legislația existentă, progresele înregistrate și calea care trebuie încă luată pentru a asigura reprezentarea femeilor la cel mai înalt nivel de luare a deciziilor politice, printr-un schimb de experiență și bune practici. Problemele privind cota, genul și alte mecanisme legislative pentru a asigura reprezentarea politică a femeilor pe listele electorale, în parlamente și în cadrul guvernelor, precum și diferitele strategii naționale în acest domeniu au fost dezbătute pe scară largă. A doua sesiune s-a axat pe perspectiva și acțiunea societății civile asupra reprezentărilor politice ale femeilor, în timp ce acea de-a treia sesiune a dat cuvântul tinerilor studenți pe această temă.

JPEG - 108.7 ko

Concluziile evenimentului au făcut posibil identificarea diferitelor acțiuni care trebuie întreprinse și modalitățile de colaborare pentru punerea în aplicare a acestora, în vederea unor reuniuni viitoare și în conformitate cu eforturile depuse de FIA în acest sens, în special prin elaborarea Strategiei privind egalitatea de gen va fi prezentată statelor membre și guvernelor OIF la următorul summit al Francofoniei din octombrie, la Erevan.

Acest seminar face parte din Planul regional de acțiune al OIF pentru țările din Europa Centrală și de Est și urmează celelalte trei întâlniri care au avut loc în 2015 la Erevan, cu privire la contribuția societatea civilă și egalitatea de șanse între femei și bărbați în Europa Centrală și de Est, în 2016 la Chișinău, promovarea egalității de gen în și prin educație și în 2017 la București, privind violența împotriva femeilor. În 2019, următorul seminar se va concentra pe împuternicirea economică a femeilor.

Sursa: www.francophonie.org

Scrie un comentariu