Astăzi  în cadrul emisiunii  ”Paralele Egalitatea de Gen„  la postul de televiziune  TVPrim Glodeni s-a discutat despre cum este respectată egalitatea de gen în Raionul Glodeni dar și în Republica Moldova.

La emisiune au participat Olga Patlati, Președinta A.O. Onoare și Drepturile Femeii Contemporane, membră a Platformei pentru Egalitate de Gen,  Victor Țarigradschi , Vice-președintele Consiliul Raional Glodeni, Stela Onuța, Primara or.Glodeni.

În cadrul emisiunii s-a discutat  despre importanţa participării active în egală măsură a femeilor și bărbaților la viaţa publică şi politică în comunităţi şi la nivel național; respectarea drepturilor pentru oportunităţi egale între femei şi bărbaţi.

Subiectele abordate în cadrul dezbaterii s-au axat în jurul Legii Nr.71, aplicarea cotelor de reprezentare, măsuri și soluții pentru asigurarea reprezentării echitabile dintre femei și bărbați în procesul decizional la nivel local, dar și despre impactul implicării femeilor în viața social-politică.

În Raionul Glodeni din 19 primării, doar în 2 localități sunt  femei la conducere. Aceeași situație se regăsește și în Consiliul Raional, din 33 consilieri raionali doar 5 sunt femei.

Stela Onuțu, Primară or. Glodeni: „La noi în țară, dar și în toată lumea, femeile se realizează mai greu în politică și în societate”.

 Victor Țarigradschi, Președintele Raionului Glodeni: ”Avem cazuri internaționale, de exemplu Cancelarul Germaniei și multe alte cazuri care demonstrează că nu este neapărat să fii bărbat ca să conduci bine.”

Olga Patlati, reprezentanta PEG: ”Este important ca întreaga societate să conștientizeze valoarea promovării politicilor de drepturi egale între femei și bărbați, ceea ce include oportunități de realizare în egală măsură pentru bărbați și femei”.

Despre obstacolele de asigurarea egalității de gen în sfera politicului, stereotipurile societății legate de gen și alte discuții din cadrul emisiunii  ”Paralele Egalitatea de Gen„  le puteți viziona AICI.

Evenimentul a fost organizat cu efort conjugat şi în parteneriat de mai multe organizaţii -membre ale Platformei pentru Egalitate de Gen în cadrul proiectului „ Promovarea egalității de gen în Republica Moldova” cu suportul financiar oferit de  Fundaţia Est-Europeană în cadrul Proiectului „Femeile în politică”, implementat în parteneriat cu UN Women, PNUD Moldova şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu susținerea Guvernului Suediei.

Scrie un comentariu