În data de 22 martie, ora 15.00 la  emisiunea ”Noi și realitatea” la postul de televiziune  FlorTV a participat: Olga Patlati – Președinta A.O. Onoare și Drepturile Femeii Contemporane, membră a Platformei pentru Egalitate de Gen; Vladimir Gutium – Vice Președinte al Consiliului Raional Florești; Victoria Pașa – Vice-Primara  or. Florești; Ludmila Cobîlaș – Consiliera Locală, s.Băhrinești.
În cadrul emisiunii s-a discutat despre participare activă a femeilor și bărbaților la viața publică și politică, obstacolele cu care se confruntă femeile active în sistemul politic, atitudinea bărbaților față de femeile active în luarea deciziilor, stereotipurile de gen împărtășite de ambele sexe, discriminarea femeilor în politică din teritoriul rural, lipsa curajului din partea femeilor în vederea implicării în sistemul politic.
A fost mentionata necesitatea respectării cotelor de reprezentare echitabilă dintre femei și bărbați, importanța conștientizării de către femei a faptului că au aceleași drepturi și oportunități egale cu bărbații, producerea schimbării în viața socială prin implicarea activă a femeilor în viața politică și sensibilitatea societății privind segmentul egalității de gen.
Recomandarile participantilor din cadrul emisiunii în vederea promovării egalității de gen:
  • Elaborarea politicilor la nivel de stat pentru colaborarea și promovarea reciprocă a femeilor și bărbaților.
  • Promovarea practicilor de success a femeilor în politică prin intermediul mass-mediei și vizitelor de studiu.
  • Introducerea în școli a educației gender și educației politice, în vederea diminuării stereotipurilor legate de gen.
Intreaga emisiune o puteți viziona  AICI.
Evenimentul a fost organizat cu efort conjugat şi în parteneriat de mai multe organizaţii -membre ale Platformei pentru Egalitate de Gen în cadrul proiectului „ Promovarea egalității de gen în Republica Moldova” cu suportul financiar oferit de  Fundaţia Est-Europeană în cadrul Proiectului „Femeile în politică”, implementat în parteneriat cu UN Women, PNUD Moldova şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu susținerea Guvernului Suediei.

Scrie un comentariu