Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) a lansat, în premieră o inițiativă de promovare a drepturilor și sănătății reproductive în învățământul profesional tehnic. Circa 400 de elevi de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, unde studiază preponderent fete, au învățat despre modul sănătos de viață, prevenirea riscurilor în adolescență, a abuzurilor și sarcinilor nedorite.

Inițiativa a fost lansată în parteneriat cu Rețeaua de tineri educatori de la egal la egal „Y-PEER Moldova” și Centrul de Excelență în Industria Ușoară. „Am lansat această inițiativă cu scopul de a încuraja fetele și băieții să-și dezvolte abilitățile de viață, pe lângă acele cunoștințe tehnice pe care le obțin în învățământul profesional. Deprinderile de viață care previn abuzurile și violența, sarcinile nedorite, comportamentele de risc sunt necesare nu doar pentru dezvoltarea emoțională și fizică a adolescenților, ci și pentru asigurarea unei vieți productive în viitor”, a menționat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Această campanie va asigura durabilitatea cursului opțional „Decizii pentru un mod sănătos de viață”, predat în învățământul profesional tehnic. Campania are și un alt avantaj – elevii sunt informați într-un cadru nonformal. Ca parte a inițiativei, elevii au fost implicați într-un concurs prin care au propus idei de slogane și design pentru materiale promoționale, tricouri și genți, pe care ulterior le-au confecționat chiar ei, urmând să le utilizeze în activități de promovare a educației pentru sănătatea tinerilor.

„Astăzi trasăm obiectivele pentru viitorul instituției noastre. Tinerii reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru orice societate, pentru Centrul de Excelență în Industria Ușoară în mod deosebit, deoarece scopul nostru este ca elevii să-și dezvolte aptitudinile si să obțină performanțe aici, în țara noastră. Dorim ca tinerii să fie conștienți de riscurile pentru sănătate la care sunt expuși în viața de zi cu zi”, a menționat directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară, Alexandra Raețchi.

_DG60944

Cel mai bun design al genții a fost elaborat de grupa nr. 311, iar premiul pentru cel mai bun slogan a fost acordat grupei nr. 14 – „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”. Câștigătoarele au primit diplome și premii din partea magazinului online www.comenzi.md, care a susținut această inițiativă.

La evenimentul de lansare a inițiativei au participat aproape 200 de persoane, inclusiv elevi și profesori de la șapte centre de excelență și școli profesionale din țară. Inițiativa de promovare a drepturilor și sănătății reproductive urmează să fie extinsă și în alte instituții de învățământ profesional tehnic, fiind un domeniu prioritar pentru dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoase în rândul adolescenților și tinerilor.

_DG60912_DG60921

Sursa: www.diez.md

Scrie un comentariu