Chișinău, 15 mai 2018 – Performanța în muncă este influențată de starea emoțională și nivelul de stres al angajatului. În acest sens, instituțiile trebuie să se adapteze nevoilor acestora, oferindu-le programe de suport care ar contribui la concilierea vieții de familie cu cea profesională. Decralația aparține președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga și a fost făcută astăzi, la masa rotundă „Echilibrul viața profesională – viața de familie: experiențe și perspective”, la care a participat și Secretara Generală a Platformei pentru Egalitate de Gen – Nina Lozinschi.
 Evenimentul a reunit pentru discuții reprezentanți ai mediului public și privat, aflați în funcții de conducere: deputați, diplomați, membri ai societății civile, experți gender, cadre didactice, antreprenori etc.
 Președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a menționat că concilierea vieții profesionale cu viața privată și cea de familie trebuie să fie recunoscut ca un drept fundamental. Totodată, deputata a spus că politicile care pot contribui la aceasta se referă la flexibilizarea programului de muncă, oferirea serviciilor de asistență pentru angajații cu copii minori sau persoane aflate în îngrijirea lor, în special,  creșe, grădinițe, servicii de supraveghere a copilului, posibilitatea de a lucra de la domiciliu, spații  amenajate pentru copii în instituțiile/ întreprinderile unde activează părintele, etc.
 „Aceste acțiuni sunt pilonii ce stau la baza principiului  armonizării activității profesionale cu viața de familie, promovate de UE și spre care tinde și Republica Moldova”, a precizat Valentina Buliga.
 Participanții la discuții au fost salutați de vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi care a apreciat subiectul pus în discuție și a declarat că este foarte important să știi a avea o atitudine echilibrată între viața de familie și cea profesională, în special, în rândul femeilor. „Sunt necesare acțiuni care ar motiva femeile să se implice activ în viața publică și socială, fără a prejudicia timpul dedicat familiei”, a spus vicepreședintele Legislativului.
Cu mesaje de salut s-au adresat participanților Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD Moldova, Dafina Gercheva, Președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Otilia Drăguțanu.
Pe parcursul zilei de astăzi, discuțiile se vor desfășura în cadrul a trei panele: „Reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie în Republica Moldova: mit sau realitate”, „Răspunsul de politici privind asigurarea echilibrului între viața profesională și viața de familie”, „Bunele practici și experiențe pozitive cu privire la reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie din mediul public și privat”. Moderatoarele discuțiilor vor fi deputatele Elena Gudumac, Valentina Stratan și Alina Zotea-Durnea.
 Masa rotundă este organizată de către organizată de către Parlamentul Republicii Moldova cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe data de 15 mai, cu scopul de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează  familia.
 Evenimentul este organizat de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare ONU și Ambasada Suediei în Republica Moldova.
Mai multe fotografii din cadrul evenimentului găsiți AICI.

Scrie un comentariu